Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vänskap kan ge längre liv

Det räcker att umgås för att leva längre.

Klubben syfront träffas en gång i veckan för att umgås och samtidigt få något gjort.Bild: Foto: Rolf Olsson
– Människan är en social varelse och man vet att umgänge har en fysiologisk inverkan på bland annat immunförsvaret, säger Per-Olof Östergren, överläkare och professor i socialmedicin vid Lunds universitet.
Forskare vid Brigham Young-universitetet i Utah har tittat på resultaten från omkring 150 olika studier som undersöker vad sociala kontakter betyder för den fysiska hälsan. Att vara ensam, menar de, är en lika stor hälsorisk som att röka femton cigaretter om dagen, vara kraftigt överviktig eller alkoholberoende.
– Jag är inte förvånad över resultaten, säger Per-Olof Östergren. Ensamma människor lider i större utsträckning av depression vilket också sätter ner immunförsvaret. Man har också sett att socialt umgänge påverkar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar så.
En av anledningarna är att ensamma människor saknar stöd från en umgängeskrets vilket leder till ökad stress.
– Kronisk stress leder i sin tur till ökad sjuklighet, säger Per-Olof Östergren.
Blir det umgänge på recept i framtiden?
– Nej, jag tror inte så mycket på att en läkare ordinerar en viss typ av livsstil. Men naturligtvis har det en inverkan på hur vi bygger hela vårt samhälle. Det har blivit en allt större fråga när man till exempel planerar nya bostadsområden.
– Våra sociala omgivningar är väldigt viktiga. Människor som inte kommer ut på arbetsmarknaden blir mer inskränkta vilket också påverkar deras hälsa.
Sven-Ingmar Andersson är professor i psykologi vid Lunds universitet och författare till boken ”Hälsa och psykologi”. Enligt honom är det inte det fysiska umgänget med andra männi­skor som är det viktiga, utan det emotionella stödet.
– Socialt stöd har en buffrande effekt som stärker självkänslan. Att kunna ringa eller mejla någon betyder oerhört mycket, säger han.
– Sociala relationer är det viktigaste för hälsan och välbefinnandet. Rökning, motion och alkohol som det talas så mycket om kommer mycket längre ner på listan. Detta har varit känt länge, men fortfarande satsar man mer pengar på sjukvård än på social integration.
Gå till toppen