Ekonomi

Bolånetaket skapar nya dyrare topplån

Med bolånetaket kommer nya former av topplån att erbjudas – men till högre ränta.

Bild: Foto: Scanpix
Panten i en nyköpt bostad får från 1 oktober bara uppgå till 85 procent av marknadsvärdet.
– Vad Finansinspektionen avser med de här reglerna är inte att ha ett tak som är ogenomträngligt. Men tränger man igenom, blir den delen av lånet betydligt dyrare än i dag, säger Tomas Pousette, chefsekonom på statliga bostadsfinansieringsföretaget SBAB.
SBAB var för några år sedan först ut med att avskaffa topplånen och låna ut upp till 95 procent av bostadens värde till vanliga bolåneräntor. Förr hade topplånen en högre räntesats än det så kallade bottenlånet. Bolånetaket gör att en ny form av topplån förmodligen kommer att införas hos SBAB. Inget hindrar nämligen bankerna från att ge blancolån – alltså lån utan säkerhet i form av tillgångar.
– Men dyrare kommer det att bli, för det blir en sämre säkerhet för dem som lånar ut pengarna och det kommer man att ta betalt för, säger Tomas Pousette.
Swedbanks kommunikationschef för kontorsrörelsen, Peter Borsos, menar att de nya reglerna i praktiken inte påverkar den egna banken särskilt mycket.
– Swedbank har i normalfallet haft ett bottenlån på 75 procent, med ett topplån upp till 85 procent. Vi ville inte vara med och konkurrera med hur högt belånad man skulle vara, säger Peter Borsos.
Men det har funnits, och kommer att finnas, kunder som får låna mer än 85 procent av bostadens värde. Allt beror på kreditvärdigheten, alltså vilka tillgångar i övrigt och vilken inkomst man har.
– För oss innebär regleringen att om någon vill låna mer än 85 procent av marknadsvärdet, och vi tycker att han kan göra det, då får han i så fall ta ett blancolån. Det blir dyrare, säger Peter Borsos.
Bakgrunden till regleringen är att Finansinspektionen vill förhindra att det skapas en bostadsbubbla – triggad av låga boräntor – som när den spricker gör att folk står med högre lån än vad deras bostäder är värda.
Om priserna på bostadsmarknaden verkligen kommer att hållas tillbaka av regleringen och i så fall hur mycket återstår att se.
– Höjer man priset på krediter så minskar efterfrågan. Sedan är frågan hur stor effekten blir, säger Tomas Pousette.
SBAB har fått en del kritik för att man som statligt bolåneföretag bidragit till att blåsa upp bostadspriserna just genom att plocka bort topplånen. Men Tomas Pousette menar att SBAB varit tillräckligt försiktigt i sin utlåning.
– Vi tyckte inte att det var befogat med den ränteskillnad som det var mellan det man kallade bottenlån och topplån tidigare. Man får komma ihåg att vi har lånat ut upp till 95 procent, men med kravet att man ska amortera den delen av lånet som ligger mellan 85 och 95 procent på mindre än tio år.
Gå till toppen