Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Räkna med hårdare retorik men samma politik

SD:s stöd ökar i lokal opinionsundersökning.

”Det där får ni ta med Sten Andersson.” Det var ett gäng glada men orutinerade sverigedemokrater som mötte oss journalister efter valframgången i Malmö för fyra år sedan. SD hade fått 7,5 procent av Malmöbornas röster i kommunvalet, en ökning från 3,7 procent år 2002.
SD fick ingen vågmästarställning, alltså inget inflytande över besluten. Men med en kommunalrådspost i Stadshuset och tre nya mandat i fullmäktige stärkte SD sin position som ensamt oppositionsparti. SD, som ju vill till riksdagen, brukar föra fram sin rikspolitik även i lokala politiska församlingar.
Nu fick partiet ett större skyltfönster i Malmö, nya möjligheter att kritisera invandring och mångkultur.
Av de fem namn som toppade SD:s kommunlista var Sten Andersson ensam om att ha haft politiska förtroendeuppdrag tidigare. Att han skulle hålla i trådarna var givet. Kommunalrådsposten gick till honom.
De andra sverigedemokraterna i fullmäktige målar ofta upp en mörk bild av Malmö. De beskriver staden som problemtyngd och otrygg, som ett slags mångkulturellt skräckexempel. ”Jag önskar att jag kunde rekommendera människor att flytta till Malmö. Men tyvärr. Jag är tvungen att avråda dem”, sa Lars-Johan Hallgren i budgetdebatten i juni.
Sten Andersson uttryckte sig mjukare. I förra årets budgetdebatt fick han med sig politiker från de andra partierna på en munter ordväxling om hägrarna i Slottsparken. Lari Pitkä-Kangas (MP) beskriver Sten Anderssons retorik som ”undanglidande och diplomatisk”.
Kanske det blir tydligare vad Sverigedemokraterna tycker och tänker när Sten Andersson inte längre är med, tror Lari Pitkä-Kangas.
Sten Andersson var ”en äkta malmöpåg i själ och hjärta”, så inleder sverigedemokraten Mattias Karlsson sitt minnesord om partivännen. Han skriver: ”Stens unika erfarenhet och kunnande har varit ovärderligt för SD Malmö”.
Att Sten Anderssons ord vägde tungt var tydligt hösten 2009 när vi på Sydsvenskan gjorde ett reportage från ett lokalt SD-möte.
När andra sverigedemokrater övervägde att locka nya väljare med miljöpolitik varnade Sten Andersson: ”Konkurrera inte med Miljöpartiet. De är ardennerhästen i den här frågan.”
Flera politiker från de andra partierna beskriver Sten Andersson som en samlande kraft för Sverigedemokraterna i Malmö. ”Han förstod hur en kommun fungerar och hur etablissemanget arbetar i en kommun”, säger Ilmar Reepalu (S) och tilläger: ”Ingen av de andra sverigedemokraterna har den formen av erfarenhet”.
Som gammal varvsarbetare med facklig bakgrund var Sten Andersson ingen typisk moderat riksdagsman. ”Hans språk var enklare. Jag tyckte det var positivt. Men vissa upplevde det som kontroversiellt”, minns Håkan Fäldt (M).
Inför valet 2002 ville Malmömoderaterna inte längre ha Sten Andersson på sin lista. Andersson valde att kandidera för Sverigedemokraterna. Tillfället var väl valt, bedömer socialdemokraten Andreas Schönström. Nittiotalskrisen hade gett bränsle åt invandringskritik, främlingsfientliga Skånepartiet var försvagat och Sverigedemokraterna samlade kraft. Arbetaren Sten Andersson blev det perfekta affischnamnet – han tilltalade missnöjda S-väljare som inte längre kände igen sitt gamla Malmö, säger Andreas Schönström.
Tappar SD stöd i Malmö på grund av Sten Anderssons död? Nej, enligt Andreas Schönström: ”Jag tror att SD får röster på Jimmie Åkesson i det här valet, även lokalt”. Kanske kan Sten Anderssons död rentav ge sympatiröster från väljare som vill hedra honom, gissar Schönström.
I Sydsvenskans lokala opinionsundersökning som publicerades i juli ökade SD:s stöd i kommunvalet med två procentenheter, till 9,5 procent
Gå till toppen