Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Södra Sandbys framtidsvision fyller tjugo

Uppe på en stege står konstnären Alexius Huber och hänger upp bilder. För tjugo år sedan stod han i räddningstjänstens stegbil för att inviga sin skulptur. Nu firar Södra Sandby tjugoårsjubileet.

Då, 1990, fyllde Lund tusen år. Det skulle bli en skulptur av Per Kirkeby på Mårtenstorget. Så blev det inte. Skulptur blev det däremot i Södra Sandby. Alexius Huber tog initiativet och det var inte svårt att få byborna och företagarna med och tillräckligt med pengar flöt in. Under ett halvår arbetade konstnären och 25 augusti blev det invigning.
– Jag bodde i byn och hade en del kontakter. I byn bodde också landshövding Bertil Göransson och han var inte svårbedd när han ombads att inviga, berättar Alexius Huber.
Nu när tjugoårsdagen närmar sig finns en utställning i Sandby centrum med bilder från arbetet med skulpturen och invigningen. Också en film från den tiden visas liksom en mängd tidningsklipp.
Alexius Hubers ”Framtidsvision” väckte uppmärksamhet också för att den blev en present till Lunds tusenårs­jubileum.
Konstnären, som gjort ett nittiotal offentliga verk, bodde i trettio år i Södra Sandby och är ganska stolt över att det är just där hans verk står.
– Jag tycker fortfarande lika mycket om skulpturen och varje gång jag kommer till byn tycker jag att den är fin. Den är modern och klassisk och det tror jag den är även när det gått tjugo år till.
Numera har byborna vant sig vid skulpturen. I början fanns viss skepsis.
– Jag minns en dam som kom på cykel, hoppade av cykeln och sa: Vad är det för stagar ni har satt upp, se till att de kommer bort, berättar före detta kommunalrådet Nils-Arne Andersson.
Utställningen och filmvisningen i centrumhuset fortsätter under lördagen klockan 10–14.
Gå till toppen