Sverige

Wikileaks grundare misstänkt för våldtäkt

Julian Assange är misstänkt för ett ofredande och en våldtäkt i Sverige.

Julian Assange, Wikileaks grundare.Bild: Foto: Scanpix
Det är två skilda händelser den australienske journalisten och Wikileaks grundare Julian Assange misstänks för, en anmälan om ofredande och en anmälan om våldtäkt som ska ha ägt rum i och strax utanför Stockholm under förra veckan.
Assange är anhållen i sin frånvaro då åklagaren Maria Häljebo Kjellstrand menar att det finns "risk att han kan försvåra utredningen". Anhållan är gjord på "sannolika skäl".
Expressen var först med uppgifterna, men jouråklagaren i Stockholm bekräftar uppgifterna på aklagare.se. På twitter skriver Wikileaks: "Expressen är en tabloid. Ingen här har blivit kontaktad av svensk polis. Självklart kommer detta att vara mycket distraherande." Själv skriver han på twitter att "Anklagelserna är utan grund och varför anklagelserna kommer just nu är djupt oroande".
Till dn.se säger Assange: ”Varför dessa anklagelser kommer är vid denna tidpunkt en intressant fråga. Jag har inte blivit kontaktad av polisen.”
På Norrmalmspolisen i Stockholm håller man just nu förhör med flera personer som kan lämna uppgifter om de anmälda brotten, skriver sr.se.
En kollega till Assange, Kristinn Hrafnsson, säger till nyhetsbyrån AFP att Assange fortfarande befinner sig i Sverige och att han kommer att "gå till polisen väldigt snart". Han nekar till brott.
– Julian förnekar dessa anklagelser och säger att de är falska.
Enligt Hrafnsson kände inte Assange till misstankarna om våldtäkt förrän han läste om saken i Expressen.
– Det finns mäktiga organisationer som vill skada Wikileaks, säger Hrafnsson till AFP.
Samarbetet mellan Wikileaks och Piratpartiet påverkas inte av anklagelserna mot Julian Assange. Piratpartiet sköter Wikileaks servrar.
– Det är jätteviktigt att fortsätta stödja Wikileaks. Siten tillhandahåller en värdefull funktion som inte får vara känslig för vilka förespråkare den har, säger Piratpartiets vice partiledare, Anna Troberg i ett pressmeddelande.
– Vi skulle som parti vilja mana till lugn och vänta in mer information kring händelsen. Så lite som vi vill slänga Assange för vargarna, lika lite vill vi ifrågasätta de två kvinnor som anmält honom, fortsätter Anna Troberg.
Gå till toppen