Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många fler kan få hjälp med hyran

Bostadsbidrag skulle kunna rädda många studenters hårt pressade ekonomi. Ändå är det många som avstår från att söka hjälp för att klara hyran. I Skåne har bara runt var tionde student bostadsbidrag.

– Studiemedlen ska vara så väl tilltagna att de räcker för att en student ska klara sin ekonomi. Det ska egentligen inte behövas något bostadsbidrag, säger Beatrice Högå, ordförande för SFS (Sveriges förenade studentkårer).
Några exakta siffror över hur stor andel av studenterna som är berättigade till bostadsbidrag finns inte. Men enligt en statlig utredning om studieekonomi som presenterades förra året avstår många studerande från bidraget, trots att de skulle ha rätt till det.
– Reglerna runt bostadsbidrag är för krångliga. De är inte anpassade för studenter och skulle behöva vara mycket enklare och tydligare för att fler skulle söka, säger Beatrice Högå.
Risken för krav på återbetalning skrämmer en del studenter från att söka. Samtidigt visar statistik att en mycket liten del av de studenter som fått bostadsbidrag blir återbetalningsskyldiga.
Största risken för att råka ut för krav på återbetalning av bostadsbidrag löper studenter som går ut på våren. Bidraget baseras nämligen på inkomsten under ett kalenderår. Den som jobbar direkt efter examen passerar ganska snabbt maxbeloppet för att kunna få bidrag.
Eftersom hyran oftast står för en betydande del av en students utgifter är det centralt att hålla nere boendekostnaderna. Ett förslag som ofta nämns är att flytta ihop med studentkamrater i en större lägenhet.
– Det kan väl vara värt att tänka på, men man ska då veta att bara en av de boende kan få bostadsbidrag, säger Beatrice Högå.
Bostadsbidrag söks hos Försäkringskassan.

Både ensamstående studenter och studenter som lever tillsammans med någon annan kan få bostadsbidrag. Förutsättningen är att du eller ni är under 29 år.

Maxbidrag är 1 100 kronor i månaden. Det betalas ut till en ensamstående som har en hyra på 3 600 kr/mån eller mer. Är hyran lägre sjunker bidraget. Lägsta hyra som kan ge bidrag är 1 800 kr/mån.

För att kunna få ut max av det bidrag din hyra berättigar dig till får du som ensamstående inte tjäna mer än 41 000 kr/år. Delar av studiebidraget och kapitalinkomster räknas också som inkomst. Maxinkomst för chans till bidrag är 77 000 kronor. För sammanboende gäller max 94 000 kronor i gemensam inkomst.

Återbetalningsskyldiga får betala en extra avgift om det rör sig om minst 2 500 kronor för mycket i bidrag. Lägsta bidrag som betalas ut eller som måste betalas tillbaka är 1 200 kronor.

Försäkringskassans hemsida har en räknesnurra där du kan kolla din rätt till bostadsbidrag.

Gå till toppen