Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svårt för studenter att klara ekonomin trots höjda studiebidrag

Studiemedlen har höjts kraftigt under hela 2000-talet. Men studenter som inte jobbar extra eller får hjälp hemifrån har fortfarande svårt att klara sin ekonomi.

8 584 kronor. Så mycket har maxbeloppet höjts på tio år. I höst är maximalt studiemedel för en heltidsstuderande 40 700 kronor för detta halvår. För tio år sedan låg maxbeloppet (lån och bidrag) på 32 116 kronor.
– Marginalerna är ytterst små. På papperet går visserligen inkomster och utgifter nästan jämnt ut, men det är verkligen tufft att få det att gå ihop, säger Kristian Örnelius, på Institutet för privatekonomi, Swedbank.
I deras budget för en normal studiemånad med korridorboende får en student 160 kronor över när månaden är slut. Men då under förutsättning att det på inkomstsidan finns ett bostadsbidrag som ger 800 kronor per månad.
– Med tanke på att nöjen eller hemresor inte finns med bland utgifterna i vår budget säger det sig självt att det är svårt att få pengarna att räcka till, säger Kristian Örnelius.
Han misstänker att många lever ur hand i mun. Det främsta rådet är därför att så snabbt som möjligt göra en långsiktig budget.
– Det kan låta jobbigt och tråkigt, men behöver inte ta särskilt långt tid. När du väl är klar kommer du istället att ha stor nytta av arbetet du lagt ner, säger han.
Andrée Briland, privatrådgivare på Sparbanken Finn i Lund, menar att det går att leva billigt med god planering, till exempel när det gäller maten.
– Tänk långsiktigt. 50 kronor per dag kan låta lite, men lägg 350 kronor för en vecka istället. Då kan du spara med storpack och lågpris. Jag har gjort så själv så jag vet att det fun­gerar.
Hans favorittips är annars att spara en mindre summa varje månad och bygga ett sparkapital.
– Öppna ett konto i en annan bank och se till att du måste ta ut pengarna genom personligt besök. Det gör det svårare att nalla av kapitalet, säger han.
Den stora vitsen med att spara är att du slipper betalar extra mycket när du får en större plötslig utgift.
– Måste du köpa ny dator blir det betydligt billigare med sparpengar än på avbetalning.
Han uppmuntrar också alla att leta efter begagnade kursböcker.
– I bästa fall har folk redan ha strukit under åt dig. Det kan till och med underlätta studierna.
Håll koll på småutgifterna. Inga onödiga fikor, tidningar eller impulsköp. Det är nyckeln till att klara ekonomin, menar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
– Klart du måste unna dig lite nöjen, men gör det till en fast post i din budget. Ska du säga ja ibland måste du också lära dig att säga nej, menar hon.
Gå till toppen