Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

16 tips för fattiga studenter

Sök bostadsbidrag, ät ihop med andra och orientera dig i stipendiedjungeln.

1. Boendet är den största kostnaden. Kolla om du har rätt till bostadsbidrag. Bo hemma eller dela lägenhet med någon annan.
2. Maten är den näst största kostnaden. Köp billigare mat. Laga själv istället för att äta ute. Gör lunchlåda. Laga mat ihop med andra.
3. Ta dig tid att göra en budget över utgifter och inkomster. Tänk på att det gäller hela ­terminen eller kanske ännu längre.
4. Ge dig själv vardagsmotion. Cykla istället för att åka buss.
5. Köp begagnade kursböcker. Det kan du spara mycket på.
6. Tänk på vad mobilen kostar.
7. Utnyttja studentrabatter. De är ofta förmånliga eftersom företagen vill knyta till sig unga kunder.
8. Bygg upp ett eget sparkapital och undvik att köpa på avbetalning. Öppna ett extra bankkonto dit du automatiskt för över en mindre summa varje månad för att ha som buffert.
9. Dela dagstidning med någon annan. Eller läs den på nätet.
10. Börja leta sommarjobb i god tid. Tiden går fortare än du tror. Feriearbetar du på annan ort än den där du är skriven kan du få göra skatteavdrag för resor och dubbelt boende.
11. Jobba extra om du har möjlighet och ork. Om du läser tjugo veckor på heltid får du tjäna upp till 53 000 kronor under ett kalenderhalvår utan att studiemedlen minskas.
12. Sök stipendier. Det finns gott om stipendiepengar som få ansöker om. På www.lycknis.se finns en guide för hur du söker.
13. Strunta absolut inte i att teckna försäkringar. Det kan straffa sig. Utnyttja istället de studentrabatter som försäkringsbolagen erbjuder. Du behöver en hemförsäkring även om du hyr möblerat.
14. Leta efter begagnat. Då kan du leva billigare.
15. Ta inte större studielån än nödvändigt. Du kan ändå få fullt studiebidrag. Återbetalningen på lånet minskar dina framtida inkomster.
16. Ansök om jämkning för dina extrainkomster. Din preliminära skatt beräknas på en återkommande lön för hela året vilket gör att du annars tillfälligt får betala för hög skatt som du får tillbaka först långt senare.
Gå till toppen