Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Detta är ren bullshit"

Chefen för Lunds tingsrätt, Ralf G Larsson, är stenhård i sin kritik av minpappa.nu. - Uppgifterna i deras uppmärksammade rapport är fullständigt fel. Per Frennbro far med osanning, säger han.

Bild: Arkiv: Lars Brundin
Sedan debatten om vårdnadsutredningar i Lund tog fart, har Ralf G Larsson låtit gå igenom samtliga 129 domar som tas upp i en bilaga till minpappa.nu :s rapport "Lund - staden där barn förlorar sina pappor".
- Jag har domarna de refererar till här på mitt skrivbord, allihopa. Vad jag kan konstatera är att 50 av de 129 inte ens handlar om vårdnad. I 55 av 129 fall har parterna kommit överens, säger Ralf G Larsson.
I de resterande 23 fallen som ingår i minpappa.nu-rapporten från åren 2007-2009 finns flera exempel där pappan försvunnit och inte kunnat få vårdnaden.
Det finns också fyra ärenden där pappor fått ensam vårdnad - tvärt emot den bild som minpappa.nu presenterat.
- Ska man påstå något ska man väl åtminstone ha ett riktigt underlag. Detta är ren bullshit, säger Ralf G Larsson.
Inte heller har minpappa.nu fått ut ett fullständigt antal mål. Det finns många avgöranden om vårdnad som tingsrätten har gjort, och som inte finns med i rapporten, påpekar han.
Han konstaterar också att minpappa.nu har missat att granska de mål som rubriceras "äktenskapsskillnad med mera" - vilket är fatalt för statistiken, då detta "med mera" ofta handlar om just vårdnad.
Hur har uppmärksamheten kring vårdnadstvisterna påverkat arbetet på tingsrätten i Lund?
- Inte särskilt mycket. Domare är rätt luttrade, säger Ralf G Larsson.
Tingsrättchefens nya uppgifter om felaktigheter och felräkningar avvisas av Per Frennbro från minpappa.nu .
Uppgifterna om att inga pappor fått ensam vårdnad av Lunds tingsrätt undert 2007-2009 är korrekta, hävdar Frennbro.
- Vi kommer gärna till tingsrätten och jämför våra resultat. Och nej, det stämmer inte att vi skulle ha med brottmål eller andra felaktiga mål eller ärenden i vår statistik.
Det viktiga är inte vems statistik som stämmer, skriver minpappa.nu i ett mejl. Huvudfrågan är en annan - nämligen hur barnens rätt till båda sina föräldrar tas tillvara.
- Lagmannen i Lund försöker rädda sitt anseende. Alla dessa pappor som drabbats försöker rädda sina barns liv och framtid och inget annat, menar Per Frennbro.
Gå till toppen