Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fullt krig på krympande konvent

Det är varmt och luften i Enighet sportcenters stora hall rymmer en påtaglig doft av manlig intensitet. Men det varken boxas eller sparkas. Istället handlar det om krigsspel.

MALMÖ. – Det kanske inte ser så farligt ut men inne i huvudet är det mycket bomber och skjutande, berättar Johan Persson under en paus.
Han och ett par hundra spelintresserade från hela södra Sverige samlades under helgen i Malmö för spelkonventet Sydcon. På programmet stod bräd-,­ kort-, roll- samt figurspel som var vad Johan Persson ägnade sig åt.
Adrian Persson vid Studiefrämjandet höll i trådarna och han hoppas att dessa mer traditionella spel ska få en renässans.
– Tidigare samlade spelkonventen dubbelt så många deltagare, säger han. Men nu spelar kidsen dataspel istället.
I ett försök att locka de unga ska Studiefrämjandet från och med i höst arrangera särskilda spelkvällar.
– Vi vill sprida hobbyn och visa att spel är mer än bara spelandet. Det kan också handla om att sy kläder till karaktären i rollspelet eller måla figurerna till figurspelet.
Johan Persson och motspelaren Martin Johansson kommer båda från Halmstad. Deras figurspel det finns flera varianter kallas Warmachine.
– Figurerna kan göra olika saker och kan vinna fördelar om de agerar tillsammans, säger Martin Johansson som spelat figurspel de senaste tretton åren.
Johan Persson har bara spelat det senaste året men är allvarligt biten av krig och taktiskt tänkande.
Men var är flickorna och kvinnorna som spelar figurspel?
– De är inte här och det är synd, säger Johan Persson.
Omkring 200 spelare deltog i helgens spelkonvent Sydcon som är årligen återkommande och arrangeras gemensamt av en rad ideella föreningar.
För de fyra varianterna av figurspel var det SM-status för Warhammer 40 000 SM och SM-kval för Warmachine. Dessutom spelades Micro och Flames of War.
Rollspelarna hade åtta scenarior att välja mellan. Ett handlade om att spela en hund vars hela existens går ut på att hitta mat och orsaka rackartyg. Ett annat handlade om ett liv på en annan planet.
Brädspelarna spelade bland annat Carsonne som går ut på att bygga land med vägar, fält, städer och kloster.
Gå till toppen