Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Exportsuccé från Lund prisas

Scalados framgångar på exportmarknaden ger kunglig glans åt Lundabolaget.

Handelskammarens Hermes Exportpris tas på onsdagen emot av Scalados medgrundare Fadi Abbas, ur drottning Silvias hand.
– Det är viktigt med sådana här priser. Det ger oss bra pr och fler här hemma får veta vad vi gör, säger Fadi Abbas.
Scalado har fått flera nomineringar till exportpriser och vunnit ett par av dem. Inte konstigt med tanke på att företaget som grundades 2000 växt till att nå över 100 miljoner kronor i omsättning förra året. Merparten går på export. I år siktar Fadi Abbas och kollegorna högre. Runt 150 miljoner kronor i omsättning räknar han med i år och antalet anställda växer - både i huvudkontoret i Lund och i USA och i Asien.
Scalado tillverkar programvara för bildbehandling som främst riktat sig till mobiltelefontillverkare. Bland kunderna finns exempelvis Samsung, LG Electronics och Motorola. Men Scalado breddar sig också mot nya kunder inom andra segment som systemkameror och mindre bärbara datorer.
Scalado har omkring 100 anställda, varav nära 70 sitter i Lund.
Företaget är snart moget och redo att säljas vidare eller sättas på börsen av majoritetsägarna riskkapitalbolagen Northcap partners, Industrifonden och Teknoseed. En börsnotering är något som Fadi Abbas ser fördelar med.
- Det är bra av samma anledning som att det är bra med priser, man får mer uppmärksamhet.
Hermes exportpris delas ut till lönsamma företag som haft en snabbt växande och framgångsrik export till många länder. Priset är en statyett skapad av konstnären Thomas Qvarsebo och ett handtextat diplom av konstnären Lennart Forsling.
Gå till toppen