Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvångsvårdad läkare kan förlora legitimationen

En läkare på Skånes universitetssjukhus som tvångsvårdats för vanföreställningar riskerar att förlora sin läkarlegitimation. Socialstyrelsen kräver nu att läkaren genomgår en hälsoundersökning för att avgöra om hon ska få fortsätta inom sitt yrke.

Läkaren tvångsvårdades i början av 2010 för ”akut vanföreställningssyndrom”.
Enligt arbetsgivaren har läkaren haft vanföreställningar om att personalen konspirerat mot henne. Det ledde till att läkaren uppträdde aggressivt på sin arbetsplats och även uttalade direkta hot mot sina arbetskamrater. I våras beslutade därför sjukhuset att tills vidare stänga av läkaren från hennes arbete för att inte riskera patientsäkerheten.
Läkaren själv hävdar att hon inte lider av någon psykisk sjukdom. Att hon vårdades på psykiatrisk klinik i januari 2010 berodde istället på hennes höga arbetsbelastning.
Socialstyrelsen har vänt sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) och begärt att läkaren ska genomgå en läkarundersökning.
– I de patientjournaler som vi har granskat så går uppgifterna lite grand isär om hur pass sjuk hon har varit. Därför vill vi att HSAN ska utse en oberoende läkare som bedömer henne, säger Jonas Rönnquist, inspektör på Socialstyrelsen i Malmö.
Det blir nu HSAN som ska avgöra om läkaren ska tvingas till en hälso undersökning. Det är också HSAN som därefter avgör om läkaren ska få behålla sin legitimation.
Läkaren är fortfarande avstängd från sin arbetsplats.
Gå till toppen