Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med blick för forntiden

På söndagen arrangerades Arkeologins dag runt om i landet. I Malmö lockades ett trettiotal personer till utgrävningarna av Dösemarken vid Elinelunds gård.

Öster om kalkbrottet i Limhamn ska ett nytt bostadsområde byggas. Men först ska arkeologer undersöka vilka bostäder som fanns på platsen från yngre stenåldern fram till äldre järnåldern. Utgrävningen pågår sedan april. Sydsvensk arkeologi genomför undersökningen.
Att utgrävningsplatsen kallas Dösemarken beror på att namnet Dösemarken finns på en lantmäterikarta över Hyllie socken från 1702 där en vång kallades så.
Inom vången finns namnen Stora Döse och Lilla Döse. En dös kallas en slags megalitgrav eller storstensgrav som var vanlig under yngre stenåldern. Men arkeologerna har inte hittat några spår av dösar på den del av vången Dösemarken som grävs ut.
Arkeologerna har hittat stolphål och andra lämningar från bebyggelse med långhus från yngre stenåldern. Fynden var markerade med små blompinnar på fältet. Arkeologerna tror att hela området kring Dösemarken, bebyggelsen kring den tidigare Hyllie mosse, kan ha varit ett maktcentrum för den närmaste omgivningen och även för en större region.
Förhoppningen är att utgrävningen ska ge ny kunskap om hur sociala hierarkier och hövdingadömen växte fram. Arkeologerna har också hittat lämningar från äldre järnåldern. En frågeställning var om det handlade om vanliga gårdar eller storgårdar. Arkeologerna har kommit fram till att det rör sig om vanliga gårdar.
Utgrävningen ska vara klar i oktober/november.
Gå till toppen