Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Automatiskt larm från bilen

Nu kan bilen själv slå larm till SOS Alarm om du råkar ut för en trafikolycka. – Det kommer att hjälpa folk, det är helt säkert, säger professor Ulf Björnstig vid Umeå universitet.

Bild: Arkivfoto: Patrick Persson
Ny teknik i bilen skickar sin GPS-position till larmcentralen när krockkudden löst ut sig. Tekniken ska presenteras på säkerhetsmässan Skydd i mitten av september.
Trafikforskaren Ulf Björnstig efterlyser en tempoökning.
– Ett system med automatiskt larm är tekniskt enkelt och extra viktigt i ett land som vårt med mycket glesbygd. System som detta har funnits i USA sedan snart ett decennium. Där säljs det bland annat av Saab. Jag tycker det är dags att vi inför ett sådant system här i Sverige.
Han vill uppmärksamma allmänheten på tekniken som kan rädda liv och förebygga allvarliga skador.
– Om allmänheten börjar efterfråga den så kommer säkert marknadskrafterna att se till att den finns tillgänglig att köpa och installera i bilarna, säger Ulf Björnstig.
En annan förutsättning är att larmcentralerna skaffar utrustning för att kunna ta emot larmen.
En förare som börjat känna sig sjuk kan själv slå larm genom en enkel knapptryckning. Hur stor tidsvinsten blir varierar beroende på var man befinner sig, enligt Ulf Björnstig. Forskarna talar om den gyllene timmen efter en olycka då dagens sjukvård har goda chanser att lyckas, men därefter sjunker överlevnaden dramatiskt.

Fakta: Bilar larmar själva vid olycka

General Motors Onstar telematiktjänst kan väljas av kunder i USA och beräknas bli tillgänglig för den europeiska marknaden när infrastrukturen finns på plats.
Med hjälp av en AMPS-telefon och GPS-spårning ger det en uppsättning tjänster som inkluderar dygnetrunt-tillgång till ett center för nödsituationer, ett automatiskt larm efter att en krockkudde har utlösts. Spårning av stulna bilar är också möjlig.
Gå till toppen