Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Männen bakom Islamiska trossamfundet

De har inspirerats bland annat av en kontroversiell, dansk organisation men säger att det muslimska centret i Håkanstorp ska vara öppet för alla. Sydsvenskan har träffat männen bakom Islamiska trossamfundet.

Till vardags arbetar Osama Al Rayyes och Khalil Assis som läkare repektive ingenjör. De säger att familjer behöver det muslimska centret och att de inte tänker blanda religion och politik.Bild: Foto: Karl Melander
Solen går snart ner i Rosengård. Om en halv sol är ännu en fastedag över för Khalil Assi och Osama Al Rayyes, projektledare respektive talesman för Islamiska trossamfundet i Malmö.
Om och om igen slänger de en blick på klockan. De påpekar att barnen väntar vid matbordet men går med på att åka till Håkanstorp för fotografering.
Islamiska trossamfundet i Malmö inspirerades bland annat av Det islamiske trossamfund i Danmark, som grundades av den muslimske ledaren Ahmad Abu Laban. Han sågs som en extremist av moderata muslimer och beskylldes för att ha uppviglat till revolt mot Danmark efter Jyllands-Postens karikatyrer av profeten Muhammed.
- Ahmed Abu Laban är död, jag vill visa respekt och inte tala om någon som är död.
- Det som bland annat inspirerade mig med Islamiska trossamfundet i Danmark var att de fokuserade på familjer, säger Khaled Assi. Min erfarenhet är att källarmoskéerna inte hittar rätt lösningar åt barnfamiljer och ungdomar. Det enda som går att göra där är att ha fredagsbön och hejdå.
Hur skiljer ni er från Det Islamiske Trossamfund i Danmark?
Vi ska vara politiskt obundna, säger Khalil Assi.
- Jag är en stolt svensk muslim. Jag inspireras även av de svenska företagens organisation och projekt.
47 minuter tidigare.
Ljuset släcks i Kvinnocentret i Rosengård. Projektorn går igång. Planritningar breder ut sig över den vita duken.
- Ni är den första tidningen som får se dem, säger Khalil Assi.
 Ritningarna visar tre våningar med bland annat idrottshall, simhall, konferensrum, bönesal och stödskola samt en sal för begravningsförberedelse i källaren. Totalt finns sjuttio parkeringsplatser inplanerade.
- Vi har köpt 6000 kvadratmeter, bara fyrtio procent ska bebyggas.
Vilka organisationer ligger bakom Islamiska trossamfundet i Malmö?
- Det är individer som ligger bakom. En del har arbetat med källarmoskéer i Rosengård. Själv gick jag till en källarmoské i Kroksbäck, säger Khalil Assis.
- Vi samarbetar med individer i Islamiska trossamfundet i Danmark, de får gärna donera pengar och ge oss av sin kunskap och erfarenhet, men vi samarbetar inte med organisationen.
- Vi som har grundat organisationen är sunnimuslimer, men vi är öppna även för shiamuslimer. Icke-muslimer är också välkomna. Vi vill inte vara isolerade, fortsätter Osama Al Rayyes. 
Är det en moské ni ska bygga?
- Nej. Vi har bönesal för vi är muslimer och då måste vi naturligtvis be. Men det finns redan en moské i Malmö, säger Khaled Assis.
- Jag är ingenjör, I know my numbers. Under en fredagsbön kommer max tretton procent av byggnaden att användas. Det är ingen stor bönesal.
Vilken kontakt har ni med era grannar i Håkanstorp?
- Jag förstår deras oro för det finns mycket okunskap om det här, mycket rykten. Men nu har de kontaktat oss. Vi ska träffas. De första som vi kommer att bjuda när centret är klart är våra grannar.
- Jag hoppas att det inte handlar om islamofobi som i New York där de är arga för att ett muslimskt center ska byggas. Centret ska ju vara öppet för alla. Förhoppningsvis kommer våra grannar och simmar i vårt bad, säger Osama Al Rayyes.
Killar och tjejer?
- Vissa dagar tjejer, andra dagar killar.
Ett av de rykten som gått är att det nya muslimska centret samarbetar med den radikala muslimska organisationen Hizb-ut-Tahrir.
– De har aldrig varit en del av vår organisation och vi har en hel del skillnader. Deras roll i vår organisation är noll, säger Khalil Assis och gör en nolla med tummen och pekfingret.
Hur finansierar ni centret?
- Vi samlar pengar från Malmöbor och muslimer i Skåne, genom donationer alltså. Vi har samlat närmare fyra miljoner kronor. 3 300 000 kronor betalade vi för marken.
Det är ett stort projekt.
- Ja, det kommer att kosta sextio-åttio miljoner kronor. Men vi kommer inte ha hela centret klart direkt om tre år, det kommer att byggas etappvis. Och visst vänder vi oss i första hand till svenska institutioner och i andra hand till individer utomlands, men inga organisationer. Vi är politiskt obundna.
- Därför vänder vi oss till familjer. Vi har idag 450 familjer som är medlemmar i organisationen. När man donerar pengar gör man det som en familj.
Khalil Assis packar ner projektorn. Han är hungrig och förkyld.
- Det är ett stort projekt men vi vill ge något tillbaka till Malmö, det är här mina barn är födda.
Gå till toppen