Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avvisningar till Grekland stoppas

Grekland är inget säkert asylland. Därför stoppar Migrationsdomstolen i Skåne avvisningen av fem flyktingar. Domarna kan få betydelse för ytterligare ett hundratal flyktingar som väntar på att skickas till Grekland.

MALMÖ. Flyktingar som söker asyl ska få sina fall prövade i det land de först kommer till. Det har EU bestämt genom den så kallade Dublinförordningen.
Men Grekland har de senaste åren fått skarp kritik från flera flyktingorganisationer för att inte leva upp till kraven om de mänskliga rättigheterna. Istället anklagas landet för att behandla de asylsökande illa och inte ge dem en rättvis prövning.
Nu har Migrationsdomstolen i Skåne bedömt att rättsläget i Grekland är så osäkert att man i två fall beslutat stoppa avvisningen av asylsökande. I det ena fallet gäller det en kvinna från Kongo och hennes nyfödde son, i det andra en familj från Afghanistan.
I båda fallen har flyktingarna först kommit till Grekland men därefter på olika sätt färdats vidare till Sverige. Migrationsverket ville att Dublinförordningen skulle följas och beslutade därför att skicka tillbaka flyktingarna till Grekland.
Men Migrationsdomstolen gör en helt annan bedömning. Enligt domstolen har asylprocessen i Grekland ”sådana brister” att det finns starka skäl att ifrågasätta om flyktingarna får en ”adekvat” prövning av sina ansökningar där:
”Därmed finns det även en beaktansvärd risk för att de – efter en överföring till Grekland – kommer att sändas vidare till sitt hemland, trots att ett skyddsbehov kan föreligga. Mot denna bakgrund anser Migrationsdomstolen att det finns starka humanitära skäl för att göra undantag från Dublinförordningens grundläggande ansvarighetsregler”, heter det i domslutet.
Domstolen stöder sig bland annat på rapporter från F N:s flyktingorganisation UNHCR där det framgår att de grekiska avslags besluten ofta är standardiserade och inte innehåller några ”tillfredsställande hänvisningar till fakta”.
Statistik visar också att endast 1,2 procent av alla asylansökningar i Grekland beviljades i första instans 2009.
– Den grekiska asylprocessen håller enligt min bedömning inte måttet. Grekland är inte ett säkert första asylland. Då finns det skäl att göra undantag från Dublinförordningen, säger rådman Erik Andersson som fattat det ena av Migrationsdomstolens beslut.
– Orsaken står sannolikt att finna i resursbrist. Sedan ska man komma ihåg att den här frågan ventileras av Europadomstolen. De har inhiberat flera överföringar till Grekland, säger han.
Just nu väntar 98 personer i Sverige på att skickas till Grekland enligt Dublinförordningen.
På Amnesty välkomnas Migrationsdomstolens beslut.
–‑Det här är jättebra domar som går helt i linje med vad Amnesty och andra organisationer anser, säger Madelaine Seidlitz, jurist vid Amnesty, till TT.
Domarna innebär att de fem flyktingarna nu ska få sina fall prövade i Sverige istället och att de under tiden får vara kvar i landet. Sydsvenskan har varit i kontakt med ombudet för en av flyktingarna men han vill inte kommentera domen eftersom han ännu inte pratat med sin klient.
Migrationsverket ska nu ta ställning till om de ska överklaga domstolens beslut.
–‑Det är inget som jag bestämmer över, men det här innebär ju att man sätter hela Dublinförordningen ur spel. Jag hoppas att det blir överklagat till Migrationsöverdomstolen, säger Peter Edvinsson, beslutsfattare på Migrationsverket.
Gå till toppen