Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ohlys bröstpumpsförslag tände löpeld på internet

Lars Ohly (V) tycker att politikerna ska förmå fler pappor att ta hand om sina små barn. Andra anser…

Lars Ohly (V) tycker att politikerna ska förmå fler pappor att ta hand om sina små barn.
Andra anser att mammor ska uppmuntras att ge barnet fysisk närhet och amma så länge som möjligt.
Så blev bröstpumpen brännhet i valrörelsen.
Det började i SVT:s parti­ledarutfrågning på söndagskvällen. Lars Ohly pressades på Vänsterpartiets krav att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrarna.
Hur ska en mamma göra som vill amma barnet längre än sju månader, men tvingas börja jobba? undrade programledaren Anna Hedenmo.
”Jag var hemma åtta månader med varje barn och min dåvarande fru använde bröstpump. Det gick alldeles utmärkt för mig att fortsätta ge bröstmjölk”, svarade Ohly sorglöst.
”Rådet” till Sveriges mödrar från Vänsterpartiledaren utlöste en storm på bloggar och twitter och så småningom fortplantade det sig till tv, radio och tidningarnas hemsidor.
Vem är Lars Ohly att tala om för kvinnor att de ska använda bröstpump?
Vreden underblåstes av barnmorskor, läkare och andra experter som intygade att det inte alls är så enkelt som det låter för alla nyblivna mödrar att pumpa ut en slatt mjölk och ställa i kylskåpet.
Alliansens politiker kunde bara gnugga händer åt en debatt som rusade vidare utan att de själva ens behövde kasta in bränsle. Här blottades en viktig spricka i de rödgrönas familje­politik.
Vårdnadsbidrag och pappabonus ska bort. Och alla tre partierna har kongressbeslut på ökad kvotering av föräldraförsäkringen. Men hur det ska gå till har de inte lyckats enas om.
Vänsterpartiet vill tvångsdela månaderna rakt av mellan mamman och pappan. Miljöpartiet och Socialdemokraterna lutar åt en tredelning, där föräldrarna får var sin del och en tredje att fritt disponera.
Hur föräldrarna gör med amningen tycker varken S eller MP att politikerna ska lägga sig i. Därför gjorde partiledarkollegerna inte precis vågen åt Lars Ohly i går.
”Det var inget utspel, det var ett mindre smart sätt att svara på en fråga”, sade Mona Sahlin i ett försök att tona ner.
”Jag tänker inte ha några åsikter om folk ska använda bröstpump eller inte. Jag tycker inte att det är intressant för väljarna”, avfärdade Maria Wetterstrand.
Bara Peter Eriksson ville, likt Ohly, prata om fädernas erfarenheter av pumpen: ”Jag tyckte själv när barnen var små att det var ganska besvärligt med bröstpumpen.”
Gå till toppen