Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Svartbiljetter kan förbjudas

Svindyra andrahandsbiljetter till konserter kan lagstiftas bort, säger konsumentminister Nyamko Sabuni.

Bild: Foto: Lars Dareberg, arkiv
Inte sällan står personer med plakat och säljer konsertbiljetter inför större evenemang - till ett avsevärt högre pris. Numera har de även konkurrens på nätet. Systemet betyder att biljettköparen betalar onödigt mycket och dessutom riskerar att inte få alla pengarna tillbaka om arrangemanget ställs in.
Dessutom ger försäljningen skattefria inkomster till säljaren.
–Om någon tittar på detta och säger att lagstiftning är det enda sättet att komma åt det så är jag beredd att överväga det, säger konsumentminister Nyamko Sabuni (fp) i SVT:s Uppdrag granskning: kultur.
En bakomliggande orsak till systemet är att artister som i princip alltid drar fulla hus ändå kan bestämma sig för att sälja biljetter någorlunda billigt, av hänsyn till de fans som inte har så mycket pengar. Så gör till exempel Bruce Springsteen, säger vd:n på ett konsertföretag.
Då motiveras både amatörer och proffs att köpa upp biljetter till lågpris och sälja dem till kraftigt överpris, utan att folk protesterar för mycket.
I branschen funderas också på om man ska anpassa prisnivån efter efterfrågan, som resebranschen gör redan i dag.
Gå till toppen