Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fräscht sväng

Artist: Karl Olandersson och Beat Funktion. Genre: Jazz. Label: Stockholm Jazz Records/Border och Do Music/Plugged. RecordDate: 2010-09-07.
Karl Olandersson är en ung trumpetsälle som blir skickligare och skickligare. Och man hör honom i alla hörn just nu, till exempel retrovassa Stockholm Swing Allstars.
Första soloplattan känns fräsch som en nyduschad dadel, utan att man för den skull kan sätta fingret på några tydliga nya grepp. Olandersson spelar sina favoritstandards med bebop-vantar och släpper loss en slank, välansad ton och ett kvicksilveraktigt spel, i bland annat "The Groove Merchant", "Stardust" och "Caravan". Daniel Tilling (en annan musiker som hörs överallt just nu), Martin Sjöstedt och Mattias Puttonen är helt med på upplägget och gör sitt till för att få musiken rapp, smart och lättstudsande.
Beat Funktion, lett av låtskrivaren och pianisten Daniel Lantz, ligger åt uppdaterad souljazz modell 60-tal, men har samma fokus på utåtriktat sväng och goodtime music som Olanderssons kvartett. Den Uppsala/Stockholm-baserade gruppen lanserar en hårdpulserande, funkjuckande, Fender Rhodes-mättad klubbjazz, där Karl Olandersson och tenorsaxofonisten Olle Thunström har mycket riffande att sköta. Dansant blir det och trumpetaren visar att han når en bra bit utanför 50-talsbopen.
Solisterna får bra med plats för att sträcka ut och många låtar är riffbyggda på ett ganska enkelt och direkt sätt. Ett undantag är "Arantxa and Esti", som börjar som okonstrig ska, men plötsligt öppnar sig för en snutt rocksoul över tre ackord och sedan växlar mellan de två polerna. När "Summertime" ska uppdateras har gitarristen Johan Öijen en nyckelroll och kramar med hjälp av en gammal hederlig talk box fram ett riktigt själfullt solo.
Den flitige Karl Olandersson sticker snart upp klockstycket här i regionen. Den 17 september lirar han med orgeltrion Trinity hos Höörs jazz. Och den 6 november är Stockholm Swing Allstars inbokat på Grands allhelgonajazz i Lund.
Bästa spår: Caravan (Olandersson) och "Summertime" (Beat Funktion)
Gå till toppen