Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

På krigsstigen mot dumpade löner

Vänsterledaren Lars Ohly vill ha hårdare tag mot bemanningsföretag som dumpar löner. Och han kräver stopp för regeringens förslag om längre provjobb för lärlingar.

MALMÖ. Stärkt av den senaste veckans opinionsmätningar kom Lars Ohly i går på snabbturné till Malmö.
Vänsterpartiet, som för några månader sedan balanserade strax ovanför riksdagens fyraprocentsspärr, tycks ha skaffat sig fallhöjd – Sex–åtta procent i de senaste väljarbarometrarna – och nu ville Ohly slå ett slag för en skarpare arbetsrätt.
På Norra Sorgenfris bygg­gymnasium mötte han fåordiga elever i bak- och fram vända kepsar. De svarade enstavigt på hans försök att få i gång en politisk debatt.
– Min son Max går också på byggymnasium, berättade Ohly, men möttes mest av generad tystnad.
Sonen Max, 19, går närmare bestämt på privat byggymnasium i Stockholm. Ett val som Lars Ohly inte är nöjd med.
– Han valde det för att hans kompisar gick där. Max blir säkert en bra byggnadssnickare, men skolvalet var inte bra.
De 200 eleverna på Sorgenfri varvar teoretisk undervisning med praktik. Den borgerliga alliansen går till val på ett förslag om att införa en ny anställningsform i arbetsrätten: lärlingsanställning.
Ungdomar upp till 23 år ska kunna få en lärlingsprovanställning på upp till arton månader. I dag får en provanställning vara i högst sex månader innan den övergår i tillsvidareanställning.
Syftet med reformen är att göra det lättare för unga att få in en fot på arbetsmarknaden. Men enligt Norra Sorgenfris rektor Christer Månsson får alla hans elever som sköter sig på praktiken jobb redan i dag. Det börjar bli drag i byggbranschen efter en svacka under krisen.
– De duktigaste eleverna är företagen och drar i redan innan de slutat skolan, sade han.
Lars Ohly vill stoppa regeringens förslag av principiella skäl.
– Den borgerliga regeringen har ökat otryggheten på arbetsmarknaden. Det här är bara ytterligare ett sätt att urholka anställningstryggheten, sade Vänsterpartiledaren.
De tre rödgröna partierna är överens om att skärpa arbetsrätten om de vinner valet. Ett förbud mot att stapla olika visstidsanställningar på varandra ska införas. Rätten till heltid ska stärkas. Dessutom vill V, S och MP se över om man kan begränsa företags möjligheter att ta in arbetskraft från bemanningsföretag istället för att låta egen fastanställd personal göra jobbet.
Det senare är ett hett ämne för fackförbundet Transport, som kampanjade vid Kosterögatan i en husvagn täckt med affischer på Lars Ohly och Malmösossarna Luciano Astudillo och Marie Granlund.
– Många företag, speciellt på lagersidan, säger upp sin egen personal och hyr in från bemanningsbolag. Det är ett jätteproblem, sade ombudsmannen Linda Svensson.
– Svenska åkerier hyr in horder med chaufförer från polska bemanningsföretag. För nittio spänn i timmen! berättade Gert Svensson, ordförande i Transport avdelning 12.
– Som jag ser det är det en konspiration. Regeringen vill dumpa lönerna för oss alla.
Lars Ohly nickade.
– Snacka om att dumpa löner, sade han. Sverige behöver en regering som tar fajten för löntagarna.
Gå till toppen