Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Vi vill avveckla det mångkulturella Malmö”

Malmö. Sverigedemokraternas Per Ramhorn vill stoppa Malmös ”Mellanösternprofil”. Stopp för moskéer – men gärna nya synagogor.

Bild: Foto: Karl Melander
Sverigedemokraterna kallar Malmö en rödblå röra med Mellanösternprofil.
Per Ramhorn skuldbelägger islam och vill stoppa nya invandrare utan försörjning.
Efter valet hoppas han lämna Malmöpolitiken för riksdagen.
Sten Andersson dog den 16 augusti. Nytt kommunalråd för Sverigedemokraterna i Malmö är Per Ramhorn.
Sydsvenskan möter honom för en diskussion som kommer att handla mer om rikspolitik än kommunpolitik.
Ni kallar Malmö en rödblå röra. På vad sätt skulle Sverigedemokraterna göra Malmö bättre?
– Det stora problemet i Malmö är otrygghet, intimt sammankopplad med en totalt misslyckad integrationspolitik. Vi är det enda parti som vågar kräva ett totalt stopp för nyanlända invandrare utan försörjning.
Så allt handlar om invandring?
– Ja, det påverkar skola och trygghet och även bostäder. I Malmö finns någon form av parallellsamhälle som inte kan redas upp.
Du gillar varken blått eller rött, vad har SD för färg?
– Vi är ett mittenparti. I sociala frågor och välfärd står vi till vänster. I kriminalpolitik och invandringsfrågor mer till höger.
Inga partier vill samarbeta med er. Vilka vill ni samarbeta med?
– Här i Malmö har vi sagt att vi kan samarbeta med båda blocken, på villkor att vi får igenom våra profilfrågor om invandringspolitik, kriminalpolitik och äldreomsorg.
Vad kräver ni för att samarbeta?
– Då måste vi få med något av blocken på ett omedelbart stopp av inflyttning av nyanlända invandrare utan egen försörjning. Malmö har blivit en magnet för invandrare.
Vad gör Malmö magnetiskt?
– Det handlar om klasser där alla har hemspråk och att Malmö har modersmålsundervisning i förskolan. Man har infört könssegregerad simundervisning och ändrar undervisningen under ramadan. Det säger sig självt att det lockar människor från andra länder. Vi vill assimilera, inte integrera. Invandrare ska anpassa sig till det svenska samhället, inte tvärtom. Nu finns det förskolor som har tagit bort vissa maträtter.
Ska alla skolbarn i Malmö äta köttfärslimpa?
– Nej, det ska man inte behöva göra. Men i tre förskolor i Södra innerstaden har man helt tagit bort fläskkött.
Är nöt, lamm och kyckling sämre kött än gris?
– Absolut inte. Men jag tycker att man ska ha vår traditionella mat här i Malmö också. Man kan tycka att vad folk äter är en liten fråga, men vi motsätter oss att samhället sakta anpassas.
Har det inte alltid varit så? Den amerikanska knölen potatis blev svensk basföda på 1800-talet?
– Visst, det här är inte konstigt. Men Malmö ligger i Sverige och ska vara en svensk stad. Malmö ska inte ha en Mellanösternprofil.
Finns det något positivt med influenser från andra kulturer?
– Ja, kultur är inte statiskt. Det vi i svenska folket tycker är bra ska införlivas. Ett bra exempel är lucia, som kommer utifrån.
Lucia, potatis och även kristendom är influenser utifrån. Behöver influenser tid?
– Absolut. Men ett exempel är det här med skolavslutningar i kyrkan. Alla Malmös elever borde erbjudas möjlighet till skolavslutning i kyrkan. Det retar folk när alternativet kyrka mer och mer försvinner. Som Sten Andersson sa: ”Man ska ta seden dit man kommer.”
Vad tycker ni om en av Malmös största invandrargrupper, danskarna?
– De ligger kulturellt nära oss, har i allmänhet försörjning och kräver inte så mycket särrättigheter. Det motsätter vi oss inte. Vi vill avveckla det mångkulturella Malmö.
Är ni för religionsfrihet?
– Ja.
Men ni vill stoppa moskébyggen?
– Anledningen att vi vill stoppa moskéer är att de motverkar integration. Ju fler moskéer vi får desto fler utlandsfödda.
Ni vill stoppa den växande antisemitismen. Varför vill ni inte stoppa annan rasism och diskriminering?
– Vi är emot all rasism. Nu har det kommit mycket fokus på antisemitism. Det är lika illa var hotet mot judarna än kommer ifrån, men de säger att det är från Mellanösternmänni­skor mest. De vågar inte bära sina religiösa symboler på stan.
Är det skillnad på att bära ett kors, en stjärna eller en halvmåne runt halsen på Malmös gator?
– Jag tycker det är lika illa om någon blir påhoppad för att de bär en judisk symbol som om någon blir påhoppad för att de har slöja. Det är lika förkastligt.
Men ni har precis producerat tv-reklam där kvinnor med slöja representerar hot?
– Det är symboliskt och handlar om invandringen. Det finns inte pengar till allt. Vi sätter välfärd före den kraftiga invandringen.
Vad säger ni om judiska församlingen vill bygga en ny synagoga?
– Vi har haft synagoga här i Malmö i många, många år. Det är inte problem med utanförskap med judarna, så det hade vi inte haft något emot.
Så islam är problemet?
– För Malmös del, ja. Att de kräver så många särrättigheter är ett problem.
Ni vill finansiera det mesta av era satsningar genom att skära hårt i Malmös kulturbudget. Vad är fel på Malmökulturen?
– Inget fel. Men även om vi drar ner 20 procent så ligger vi på samma nivå som Stockholm och Göteborg. Välfärd är viktigare än kultur.
Trygghet är ledord i er politik. Hur blir Malmö tryggare?
– Trygghet är ett stort begrepp. Det handlar om trygghet på gator och torg, om en bra och kunskapsorienterad skola och om en värdig ålderdom. Vi har lagt många förslag för att öka tryggheten.
Inget som vunnit politisk majoritet?
– Vi har lagt ett trettiotal motioner utan att vinna majoritet. Ibland har Moderaterna, SPI eller KD röstat med. Aldrig Folkpartiet eller de rödgröna. Jag menar ändå att vi har fått upp frågor på dagordningen. Vi föreslog obligatorisk legitimation inom hemtjänsten, som ska införas. En annan fråga där vi har varit viktiga lobbyister är äldres rätt att serveras varm mat.
Kvinnorna är få och långt ner på er valsedel. Varför?
– Vi har inte svårt att få kvinnor som medlemmar, men till offentliga uppdrag. De känner oro, har barn och sådana saker. Det här är säkert ett problem för oss, men när vi går igenom handlingar inför fullmäktige är kvinnor med i diskussionen.
Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen så gör du också det. Lämnar du Malmöpolitiken då?
– Ja, med stor sannolikhet blir det så. Men vi har många kompetenta företrädare i Malmö som kan ta en eventuell kommunalrådspost.

Per Ramhorn

Född: 3 november 1967
Familj: Hustrun Susanne och tre barn.
Bor: Villa i Oxie
Politisk karriär: Har jobbat 25 år med vård och omsorg. Gick med i Sverigedemokraterna 2006. Ersättare i kommunfullmäktige efter valet 2007. Senare ordinarie i fullmäktige och politisk sekreterare på deltid. Heltidspolitiker sedan september 2010.
Gå till toppen