Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"De skar in ett hakkors i pannan på mig"

Sverigedemokraten David von Arnold Antoni
överfölls i går kväll utanför sin lägenhet i Malmö.

Olika hatbudskap mot David von Arnold Antoni har klottrats på fasaden till huset där han bor.Bild: Foto: Hussein El-Alawi
Gärningsmännen var enligt David von Arnold Antoni i lägenheten i ungefär en kvart. När de försvann larmade han polisen. Samtalet nådde larmcentralen klockan 20.42.
– Polisen kom efter en tio minuter eller något sådant. Det kändes som en evighet.
David von Arnold Antoni vill inte berätta så mycket om attacken.
– Polisen vill inte ge så mycket information.
Enligt polisen höll en av de maskerade gärningsmännen fast von Arnold Antoni medan den andre skar honom i ansiktet. Att det var ett hakkors som ristades in ville dock inte polisen bekräfta på lördagskvällen.
Männen ska ha hotat David von Arnold Antoni och tagit med sig en bärbar dator och kontanter när de lämnade lägenheten. De misstänks för olaga frihetsberövande, grov misshandel, grov stöld och olaga hot, säger Skånepolisens informatör Calle Persson.
Vilka som låg bakom attacken är fortfarande oklart. Polisen har undersökt von Arnold Antonis lägenhet och skickat hans kläder på analys. Samtidigt gick man igenom bilder från fredagens demonstration mot SD:s möte på Gustav Adolfs torg på jakt efter personer som stämmer överens med von Arnold Antonis beskrivning av gärningsmännen.
–Men det är svårt, signalementet som han har lämnat är inte hundraprocentigt, säger Stig Möller, inre befäl på Malmöpolisen.
Utöver ett sprejat budskap på von Arnold Antonis hus där han pekas ut som rasist har polisen inte mycket att utgå ifrån utöver hans eget vittnesmål.
– Men vi har inte fått resultatet från den tekniska undersökningen än, säger Stig Möller.
Sverigedemokraterna skickade igår ut ett pressmeddelande och fördömde dådet.
"Det är ett brutalt överfall på demokratin i Sverige och det är fruktansvärt beklagligt att man inte kan uttrycka en åsikt utan att misshandlas", skriver Christer Voigt, valorganisatör och kommunfullmäktigeledamot för SD i Malmö.
Partiets pressekreterare Erik Almqvist tvivlar inte på att attacken var politiskt motiverad.
– Det är definitivt det grövsta som jag känner till har hänt en sverigedemokrat av politiska skäl, säger han.
Säkerhetspolisen (Säpo) ville igår inte kommentera ärendet med mer än att man enligt pressekreteraren Patrik Peter "följer utredningen hos Skånepolisen mycket noga".
Fredagens överfall var inte den första mot David von Arnold Antoni. I mars i år ska han ha blivit angripen av en knivbeväpnad man efter ett politiskt möte på en skola. Han kan inte säga hur attackerna har påverkat honom.
– Det vet jag inte än. Jag har inte beslutat hur jag ska hantera det här. Jag får se hur jag mår sedan.

Fakta

De lokala polismyndigheterna ansvarar för skyddet av kommun- och landstingspolitiker, medan Säpo ansvarar för skyddet av ministrar och riksdagsledamöter. Säpo kan dock bistå de lokala myndigheterna om lokalpolitiker hotas.
Gå till toppen