Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Goddag, jag är borgmästare Göran Holm”

Ser fram emot fyra nya år. Göran Holm klev ner från tronen, men behöll makten och pengarna. Nu kandiderar han i valet och vill vara borgmästare i Vellinge i fyra år till.

Vigsel - ett av Göran Holms många uppdrag som borgmästare. Han överraskade många när han efter valet 2006 drog sig tillbaka och blev borgmästare. Skillnaden är att han numera håller vigslar och invigningar med borgmästarkedja runt halsen. Arvodena och pensionen har Göran Holm säkrat.Bild: Foto: Linda Berglund
– Ich bin Bürgermeister.
Året är 2005. Göran Holm i ljusblå skjorta och beige kavaj hälsar tyska gästelever från Leipzigområdet välkomna till Skanörs rådhus. Med ena handen i byxfickan håller han ett högtidligt tal. För att eleverna ska förstå vilken roll han har använder han den tyska titeln för kommunens högsta politiker.
Kanske var det då han fick idén att återinföra borgmästaren i Vellinge. En titel som inte hade funnits på orten sedan 1947 och avskaffades i Sverige 1971.
Göran Holm blev borgmästare efter förra valet. Då hade han varit kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun under 24 år och blivit en av Sveriges mest populära politiker.
– Kommunfullmäktigeordförande, det låter lite sovjetiskt. Borgmästare lite mer konservativt, säger han.
Den nya organisationen med borgmästare blev dyrare. I fjor var kostnaderna för arvoden till toppolitikerna i kommunen 250 000 kronor högre än 2005.
Göran Holm själv jobbar bara deltid men får ut lika mycket pengar från kommunen som han fick när han var kommunalråd på heltid. Han får både pension för sin gärning som heltidskommunalråd och arvode för sitt uppdrag som borgmästare – förra året över en miljon kronor totalt.
Borgmästarens rum i Vellinge är fyllt av prydnadssaker. En radio i form av ett styre på en Harley Davidson, en vitkindad gås och en halv meter hög docka – som ser på pricken ut som Göran Holm själv.
Det finns de som hävdar att Göran Holm själv kom på att han skulle kalla sig borgmästare. Men han menar att det var en tjänsteman som föreslog det på en kafferast i kommunhuset.
Tjänstemannen heter Stefan Jönsson och är vd på Serkon, kommunens privatiserade ekonomiavdelning. Han skrattar när han får höra att det skulle vara hans idé. Han minns att han skämtade om borgmästartiteln.
– Det var bara på skoj. Jag blev förvånad när det sedan blev så, säger Stefan Jönsson.
Göran Holm har under fyra år lett kommunfullmäktige, skött invigningar och vigslar. Han är också plankommunalråd – det vill säga han har fortfarande en betydande makt kvar. Han leder arbetet med översiktsplanen, alla detaljplaner och är ordförande i ”Ledningsgruppen för fysisk planering”. Dit kan exploatörer komma och presentera sina idéer om Vellinge.
Hans uppdrag är på 37 procent.
– Ah, jag har nog varit här mer. Fortfarande är det folk som inte förstår att det är Lars-Ingvar Ljungman som är kommunstyrelsens ordförande. Jag får mycket samtal, mejl och kontakter från människor.
Göran Holm har dessutom behållit makten i de kommunala bolagen. Han är ordförande i två och ledamot i ett tredje. För det får han ytterligare 275 000 kronor i ersättning i år.
Det är lika mycket som en heltidsjobbande undersköterska.
– Som två.
Hur ser du på det?
– Den andra modellen är kommunism och alla har samma lön. I mitt fall är det ett tungt ekonomiskt ansvar i en svår bransch. Då ska man ha betalt för det arbete man utför.
I kommunens kassaskåp ligger borgmästarkedjan i en blå sammetspåse. Göran Holm ber sekreteraren plocka fram den och lägger upp den sitt skrivbord. Han visar de gamla kommunvapnen från Skanör, Falsterbo, Räng och Månstorp. Kedjan är av silver och guld.
Folkpartisten Bengt Bergström kom på idén. Efter valet 2006 fick fullmäktige reda på att Göran Holm skulle bli borgmästare.
– Jag föreslog att han skulle ha en borgmästarkedja – men jag sa till honom att han fick betala den själv! berättar han.
Bengt Bergström var med 1973 när fyra kommuner slogs ihop. Han kom från dåvarande Skanörs kommun.
– Där hade vi haft borgmästare fram till 1947. Alla var hatade av invånarna. Det sa jag också till honom.
Efter mötet drack de kaffe. Då ångrade sig Bengt Bergström.
– Jag sa till honom att jag skulle nog se till att han fick sin kedja. Han skulle inte behöva betala den. Då sa Lars-Ingvar Ljungman att han ville vara med och betala.
Och så blev det. Kedjan smiddes av smeden Magnus Liedholm och överlämnades till Vellinge kommun.
Det finns ingen arbetsbeskrivning på vad en borgmästare ska göra på Vellinge kommun. Kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman har inte heller någon bild över vad borgmästaren egentligen gör.
– Jag har inte reflekterat över det. Jag ser det inte som världens grej, säger han.
Göran Holm har också svårt att svara på vad han är mest stolt över i sin roll som borgmästare.
– Jag är kommunfullmäktiges ordförande. Det är min arbetsbeskrivning. Det är en titel. Istället för att säga: ”Goddag jag är kommunfullmäktigeordförande” kan jag säga: ”Goddag jag är borgmästare Göran Holm”.
Vid sidan av uppdraget har Göran Holm en rad andra roller. Han har två egna företag där han sysslar med fastighetsvärdering och han är anställd som senior advisor i koncernen Ittur. Dessutom sitter han i andra externa styrelser. Även uppdraget som styrelseledamot i Falsterbo Horse Show AB är rent privat, betonar han.
– Jag sitter där för mitt stora hästintresse. Det gör jag.
Hur skiljer du på uppdragen som borgmästare och styrelseledamot i Falsterbo Horse Show?
– Då är jag organisationskommitténs ordförande. Till och med president, lite finare än borgmästare.
Ändå har Göran Holm tagit ut körersättning från Vellinge kommun under show-veckan och skrivit ”körning under Falsterbo Horse Show” i sin körjournal till kommunen.
Varför har kommunen betalat din bensin under showen?
– Ja, men jag är ju kommunens representant. Kommunen har ju bland annat en klass. Jag är ju där för att bevaka kommunens intressen. Falsterbo Horse Show är ju ett av kommunens stora marknadsföringsobjekt.
Göran Holm fingrar på borgmästarkedjan som ligger på skrivbordet framför honom. Nästa mandatperiod kandiderar han återigen som borgmästare. Han tycker inte om våra frågor och vill egentligen inte prata arvoden, pensioner och ersättningar alls.
Sedan avslutar han intervjun med att plötsligt säga:
– Det har alltid sagts om oss politiker att vi inte duger något till i näringslivet. Ibland ångrar man lite att man inte började i näringslivet tidigare. Då hade man kanske tjänat rejält med pengar. Även om jag tjänar djävligt mycket nu.

Borgmästare

• Borgmästaren syns i skriftliga källor i mitten av 1300-talet. De var ordförande i råd och domstolar. På 1600-talet fanns en i varje stad.
• 1930 infördes kommunalborgmästare. Titeln försvann när tingsrätterna infördes och avskaffades 1971.
• I dag används titeln borgmästare av ett fåtal kommuner. Kommunfullmäktiges ordförande i Linköping är även borgmästare, precis som i Vellinge. I Solna använder kommunstyrelsens ordförande titeln.

Årsarvoden till kommunfullmäktigeledamöter 2010

Vellinge kommun: Göran Holm (M)*, 470 400 kr
Malmö stad: Kjell-Arne Landgren (S), 210 516 kr.
Kävlinge kommun: Boriana Åberg (M), 67 409 kr
Trelleborgs kommun: Inger Hansson (M), 59 040 kr
* Ingår även uppdrag som plankommunalråd
Gå till toppen