Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Människan som skadedjur

Ett piggsvins memoarer

Author: Alain Mabanckou. Translators: Karin Lidén. Publisher: Weyler.
Som en störtflod av ord kastar sig Alain Mabanckous prisbelönta roman ”Ett piggsvins memoarer” över mig, skriven som den är i ett enda framforsande stycke utan andra skiljetecken än kommatecken, när ett piggsvin berättar sin historia för ett baobab­träd om hur han var skadlig dubbelgångare åt mördaren Kibandi och då dödade hundra personer genom anfall med sina giftiga taggar, och jag får erkänna att den är tröttsamt svårläst tills jag kommer på knepet att högt för mig själv läsa denna andfådda prosa, som jag här försöker härma, och då äntligen öppnar sig en fascinerande text som skulle bli en underbar radioföljetong, i synnerhet om en skrovlig stämma med sinne för det burleska som Sven Wollters skulle läsa in texten.
Att en traditionell västerländsk läsning inte fun­gerar är en didaktisk effekt av Alain Mabanckous medvetna stilgrepp. Här är den långa utvikningen en genomgående estetisk figur. Mabanckou föddes i Kongo Brazzaville, studerade juridik i Paris, började skriva poesi, essäer och romaner och är numera professor i franskspråkig litteratur vid UCLA. I sin nya roman återknyter han tveklöst till sin ursprungskulturs muntliga, animistiska och magiska traditioner. Här påverkar perceptionen skriften. Berättelsen når läsaren inte via ögonen utan via öronen, den läses inte inomhus utan avlyssnas under ett träd. Kanske har saknaden efter hemlandet framkallat rikedomen i den afrikanska uppväxten, när Mabanckou låter sitt fabeldjur berätta sin grymt groteska historia. Piggsvinet har varit en så kallad skadlig dubbelgångare till snickaren Kibandi som löst alla problem genom att låta djuret mörda hans fiender med sina dödliga taggar. Men detta intellektuella piggsvin driver också gäck med inskränkta vita socialantropologer som ser den afrikanska byn som sitt exotiska studieobjekt, och kostar på sig ironier över den reducerande västerländska världsbilden. Djuret kan också läsa Hemingway, Cervantes och Poe från en afrikansk horisont och hitta helt andra undertexter.
Men mer än en berättelse om den vite mannens tillkortakommanden eller ett turistiskt nedslag i en kongolesisk by är ”Ett piggsvins memoarer” en beskrivning av hur människan i varje kultur försöker göra sin tillvaro begriplig genom reli­gion, vetenskap och magi. Mabanckou vänder tankeväckande på perspektivet och låter den afrikanska byn betrakta väst. Den uppblåsta apkusinen människan är bara en del av naturen och behärskar den inte. Hennes makalösa hybris gör henne om något till en skadlig dubbelgångare, en dödsbringare som riskerar att dra naturen med sig i sitt fall.
Eva Ström
författare
Gå till toppen