Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ovän kan bli vän i skånska stadshus

Det är andra lagar som gäller i kommunpolitiken. Att man är kompis på riksplanet betyder inte automatiskt att man samarbetar lokalt. Valet 2006 ritade om den politiska kartan i Skåne och tvingade fram nya konstellationer. Årets val kan bli likadant.

SKÅNE. Båstad är ett av alliansens starkaste fästen. Här fick de fyra borgerliga partierna nästan 60 procent av rösterna i det senaste kommunvalet.
Men något samarbete blev aldrig av. Moderaterna och Folkpartiet valde istället att styra tillsammans med det lokala Bjäre­partiet.
Samarbetet fungerade dock inte friktionsfritt och i vintras hoppade Bjärepartiet av efter bråk om en fastighetsförsäljning. Det har öppnat möjligheten för ett maktskifte den 19 september. Centern, Bjärepartiet och Socialdemokraterna skulle kunna vara ett alternativ.
– Vi har inte sagt vem vi vill regera med, men med tanke på våra erfarenheter från samarbetet med Moderaterna och Folkpartiet så ligger de nog längst från oss just nu. Vi är ett mittenparti och vi kan samarbeta med många. Man får vara ödmjuk och se hur valresultatet blir, säger Göran Håkansson, ledare för Bjärepartiet.
Båstad är inte unikt. I flera skånska kommuner är valutgången osäker, och kan leda till oväntade koalitioner. Mycket avgörs av hur det går för partierna utanför de båda blocken.
Valet 2006 innebar att Sverigedemokraterna blev en maktfaktor i många skånska kommuner och tvingade fram överenskommelser över blockgränserna.
På andra ställen har Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) eller något annat lokalt parti fått ett betydande inflytande på kommunpolitiken.
Faktum är att i sex skånska kommuner regerar partierna över blockgränserna, och i elva kommuner har de styrande inte någon egen majoritet utan måste förlita sig på stöd från något annat parti.
En av dem som regerat i minoritet är Cecilia Lind (S) i Eslöv. Hon har lett en konstellation bestående av sitt eget parti, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tillsammans har 23 av sammanlagt 49 mandat i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har haft vågmästarställning. Det vill inte Cecilia Lind vara med om en gång till:
– Det har gått men det har inte varit enkelt och det har inte varit bra för demokratin. Jag hoppas att vi aldrig mer hamnar i den här situationen. Vi har sagt att vi inte styr i minoritet med Sverigedemokraterna som vågmästare en gång till. Då får man hitta någon blocköverskridande överenskommelse, säger Cecilia Lind.
Med vem?
– Det vill jag inte spekulera i. Vi för inga sådana samtal, säger hon.
Hon tror att valet på söndag blir en rysare.
– Jag är rätt så bekymrad. Jag tror att Sverigedemokraterna fått ett fäste här. Vi har drabbats av den danska smittan att man säger saker och ting som man inte ens tänkte för fem år sedan, säger Cecilia Lind.
Gå till toppen