Kävlinge

Storaffär när glasmästaren tar över Löddesborg

En storaffär avslutades på onsdagen då fastighetsägaren Arne Paulsson i Lund köpte nästan hela Löddesborgs gods vid Vikhög för 152,5 miljoner kronor. I framtiden kan området vid Sandskogen bebyggas med uppåt 200 villor.

- Det här är min största och roligaste affär, säger Arne Paulsson.
Han tog över fastigheter med totalt 604 hektar mark varav cirka hälften är åkermark i området mellan Löddeköpinge och Vikhög.
- Det är stort att få bestämma över en så omfattande mark med flera kilometer gränsande till havet fram till Vikhögs hamn, det enda stora återstående område mellan Malmö och Helsingborg, som inte är exploaterat vid havet, säger Arne Paulsson.
På området finns också Sandskogen, delvis korsad av kraftledningar. Denna del kan komma att bebyggas.
Arne Paulsson har god kontakt med byggföretaget Peab, vars ägare Mats Paulsson kan vara intresserad av att exploatera marken vid Sandskogen.
- Den odlade marken ska inte röras. Men vid Sandskogen går det mycket väl att stycka av för bebyggelse. Det kan bli 100, eller 200. Det finns redan en plan för 35 villor, som vi låter ligga kvar och bearbeta, säger han.
Men Arne Paulsson betonar att han i första hand ska äga och förädla det stora området, och kanske även bo på sin mark.
- Godset ska se ut som det gör. Inget av det ska säljas. Jag har gjort i ordning stora områden i Lund, många fastigheter, hela kvarter. Alla är nöjda och de ska man också bli när jag har renoverat vid Löddesborg, säger Arne Paulsson.
Utöver gårdens många byggnader ingick i köpet också tio enfamiljshus på skilda platser kring åkrar och vägar.
Även betesmarker och stora strandskyddade områden utmed Öresundskusten ingick i köpet.
Undantaget är dock Löddesborgs slott. Det såldes redan på 1980-talet till en familj, som använder slottet som sommarbostad.
Även den familjen var intresserad av att köpa marken, men Arne Paulssons bud var högst.
Säljaren var Johan Ridderstad, advokat i Stockholm.
Enligt ett skötselavtal brukar närliggande Barsebäcks gods åkermarken på cirka 300 hektar.
- Men det avtalet går ut nästa år, säger Arne Paulsson.
Hans omedelbara plan är att "försköna" byggnaderna på gården, bland dem den stora befälsbostaden plus flera andra bostäder, stallbyggnader, lagerhus och förråd.
Löddesborg blir hans stora projekt när han flyttat hem från Österrike för gott. Han trivs vid Vikhök, där en av hans barn bor med sin familj.
- Det känns som om jag har kommer tillbaka till min dröm om att bli storträdgårdsmästare, säger Arne Paulsson.

Arne Paulsson

Arne Paulsson, 74 år, är i Lund känd som glasmästaren. Han arbetade sedan fjortonårsåldern på ett trädgårdsmästeri, där växthusens fönster behövde kittas. När han kom till ett glasmästeri för att köpa kitt blev han istället anställd på glasmästeriet.
Sedan han sålt sin firma i Lund satsade han på fastigheter. Han äger åtskilliga i Lund, där han också bor, när han vistas i Skåne.
Han är dock mantalsskriven i sitt hus i Stanz bei Landeck i Österrike . Han har också hus på Mallorca.
Men han planerar att flytta tillbaka till Sverige redan i höst.
Samtidigt utreder Skatteverket om han egentligen redan borde varar skriven i Lund, eftersom han har sin verksamhet där.
Gå till toppen