Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Shiraz för hösten

Under hösten är en pålitlig tröst att lämna regnet i fred, stänga till ytterdörren och korka upp en flaska shiraz.

Hösten kom alldeles för fort och det blev alldeles för brådstörtat med att leta fram långbyxor och tröjor.
Det är då det gäller att gilla läget och en pålitlig tröst är att lämna regnet i fred, stänga till ytterdörren och korka upp en flaska shiraz.
Shiraz kallas druvan i hela Nya världen och är den samma som syrah när den odlas i Europa. Den kan ha kommit från staden Shiiraz i Iran, men minst lika troligt att den kommer från Rhônedalen.
I nya världen blir shirazvinerna ofta ytterligt fruktstinna av all solen, i Frankrike finns kryddigheten kvar men oftast mera eleganta och mera syrarika. Unga är vinerna gärna pepparkryddigt blå- eller bjärnbärsfylliga, med ålder får de ofta lite lakrits- och violkaraktär och i Rhône den typiska gummiförnimmmelsen.
Tre shirazviner och ett par vita godingar, håll till godo och tänd stearinljusen!
2008 Château Bonnet, 4151, 99 kr
En Bolagsklassiger, ett vitt bordeauxvin på blandningen sauvignon blanc och semillon. Kruttorrt och mycket fruktigt med ett uns elegans, massor med svart vinbärsbuske. Ett vin att alltid ha i kylen ifall man skulle springa på kanonfina räkor, en bit fin vit fisk eller någon av de goda getostar som ännu finns under hösten.
2008 Petit Chablis, 5585, 109 kr
I Chablis mellan Bourgogne (som det tillhör) och Champagne är det chardonnay som gäller. De kalkrika jordarna ger grönskimrande, mineralfrasifa torra viner. Antiken ståltankslagrade eller fatade. Detta är ett fatfritt vin med ärlig druvkaraktär en hel del citrus och kalk. Halstrad rödingfilé med pepparrotssmör och nykokta rödbetor!
2009 Finca Flichman Shiraz Reserva. 6528, 79 kr
Detta är en ung och mycket fruktig nästan helt fyllig shiraz i argentinsk tappning, från Mendoza, som ger ett ganska bra begrepp om druvan: solmoget och något vaniljigt i doften, mycket björnbär och därtill en smula lakrits och ett uns peppar i munnen. Passar till rustika rätter av nöt och lamm och vitlöksdoftande grytor.
2007 Peter Lehman The Barossa Shiraz, 16381, 119 kr
Shiraz är något av Australiens röda karaktärsdruva och detta är ett välgjort, fylligt och fruktigt vin från Barossa norr om Adelaide med tydlig fatkaraktär med inslag av nougat och Greve Hamilton (om någon minns den tobaken). Perfekt till en halstrad entrecôte med klyftpotatis och med en efterföljande bit lagrad Västerbotten.
2007 Saint Joseph, 2208, 159 kr
Detta vin har mera av terroirfiness än de två vinerna ovan. Den maffiga granitgrunden i Saint Joseph i norra Rhône speglas klart och gnistrande i detta komplexa, friska, kryddiga och något violtonade vin. Årgången är bra, köp en extra flaska. Notera i år och jämför under nästa! Servera till elegant kraftfulla rätter, gärna av lamm eller vilt.
Gå till toppen