Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför läggs "Tracks" ner?

Sveriges Radios musikprogram Tracks läggs ner i januari nästa år. Programmet skapades av Kaj Kindval…

Bild: Arkiv: Adam Ihse
- Det som har styrt beslutet är i första hand min önskan att använda mitt musikintresse, mina kunskaper och mina erfarenheter på ett annat sätt än i just det här programmet. Jag har ju jobbat parallellt i P3 och P4 senaste året. Jag har gjort frågesportprogrammet "Popsmart" i P4 som har varit hemskt kul att göra. Det kommer även att bli en nysatsning när det gäller musik i P3 nästa år som jag ska vara delaktig i, men som vi inte kan gå ut med ännu. Och så gör vi ju flera andra P3-program, som "Digilistan" och "P3 Musik".
Har du tröttnat på programmet?
– 26 år är en väldigt lång tid och jag tycker nog egentligen inte att det är så konstigt att man vill fokusera på något annat efter så lång tid. Det kräver ganska stort engagemang, vi är en liten redaktion och det har låst mig mycket från att kunna göra andra saker. Nu kände jag att nu är tiden att göra det.
– Sedan finns det också en programmässig aspekt på det här. Jag tycker att en topplista ska ha en form som är sig lik från år till år. Även om musiken ändras så måste listan bygga på samma principer. Det har "Tracks" gjort under alla år och det har funkat mycket bra tycker jag - fram till de sista åren då musikklimatet har ändrats så pass mycket. Vi har fått de nya musiktjänsterna och den kommersiella radion finns. Det har gjort att hitlåtar har ett oerhört långt liv numera och parallellt med det har det blivit svårare att etablera ny musik. Dynamiken som behövs för att "Tracks" ska fungera finns inte längre.
Vad minns du bäst från den här tiden?
– Det är nog några gånger när man har känt: "här händer det verkligen något, ett blad i musikhistorien håller på att vändas". Jag tänker framförallt på den där lördagen då Nirvana och "Smells Like Teen Spirit" gick in första gången, jag tror att den gick in direkt som trea. Det var en låt som jag verkligen gillade och då kändes det att här händer det något nytt.
Gå till toppen