Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med ena benet i Tanzania

Från savannen med noshörningar och lejon till slätten med fasaner och rådjur. Efter tretton år i Tanzania flyttade Catrin Wennberg Parfitt och hennes familj för fem år sedan till Lilla Beddinge. ”En del av mig finns kvar där nere”, säger hon.

Catrin Wennberg Parfitt har gett sig själv tennislektioner i 40-årspresent.Bild: Foto: Thomas Nyberg
LILLA BEDDINGE. Redan efter första året på gymnasiet gav Catrin Wennberg Parfitt sig ut på sitt första äventyr.
– Jag sökte ett au-pairjobb i Schweiz och trodde att det var ett par månader, men det var ett år.
Planerna efter studenten var glasklara.
– Då visste jag hur hela livet låg utstakat, skrattar hon.
Under gymnasietiden hade hon lyckats tjata sig till två veckors praktik på UD i Stockholm och planen var att bli diplomat.
– Min dåvarande pojkväns föräldrar var diplomater i Tanzania och vi åkte ner för att hälsa på dem en jul innan de skulle flytta hem. Hans mamma hade hört att den berömda schimpansforskaren Jane Goodall skulle ha ett jubileum och uppmanade mig att söka jobb hos henne.
Tanken var att stanna i tre månader och arbeta som volontär.
– Jag jobbade som allt-i-allo, det var mycket jobb, men väldigt roligt och lärorikt. Efter tre månader bad Jane mig att jag skulle stanna och fortsätta jobba för henne så jag blev kvar hos henne i ett år och fick följa med till nationalparken Gombe där hon bott i tjugo år och studerat schimpanser.
Catrin Wennberg Parfitt var 21 år när hon kom till Tanzania. De planerade tre månaderna blev till sist tretton år eftersom honmötte sin man, den engelske vildmarksfotografen Nick Parfitt.
– Vi bodde ett år i hans lastbil i Ngorongororeservatet. Det är svårt att beskriva den tillvaron, jag kan knappt fatta att jag gjort det. På sätt och vis känns det som igår, ändå är det långt borta.
Planen var att paret skulle göra en bok om Tanzania men de hittade aldrig några sponsorer och det utmynnade istället i en guidebok om landets norra delar.
– Efter det kände jag att jag ville veta mer om grafisk design och layout så jag sökte till RMI Berghs i Stockholm och kom in.
Antagningsbeskedet sammanföll med att hennes pappa skadades i en olycka.
– Det var jättejobbigt, inte minst för att det tog mig fem dagar att komma hem. Men det kändes skönt att vara närmare mamma under ett år.
1994 gifte sig Catrin och Nick i Oxford och sedan återvände de till Tanzania där Catrin, som både kan swahili och de olika områdena i landet, sedan jobbade åt olika svenska reseföretag.
– Det var både administrativa arbetsuppgifter och safariguidning. För mig var det jätteroligt att få ha kontakt med svenskar samtidigt som jag fick dela med mig av det jag upplevt.
Parallellt startade paret ett eget företag.
– Vi gjorde resebroschyrer som Nick fotade och jag gjorde layouten till.
2000 åkte Catrin Wennberg Parfitt till Sverige för att föda dottern Nicola och två år senare återvände hon för att föda dottern Amie.
– Ska jag sammanfatta våra år i Tanzania, så är det så många positiva och lyckliga minnen att det är svårt att välja. Landet är så vackert med sol och blå himmel varje dag, underbara och vänliga människor, fantastiskt djurliv. Där lärde vi oss att ta tillvara naturen och att inte slösa med vattnet. Det sitter i hos barnen ännu att man inte låter kranvattnet rinna när man till exempel borstar tänderna ... Rent vatten är ett så stort problem, kvinnorna och barnen går långt och hämtar vatten varje dag. Vi har mycket att lära och samtidigt sätta värde på. Där är inte livslängden mer än 55 år.
För barnens skull valde familjen att flytta till Sverige 2005.
– Vi vill ge dem en ordentlig utbildning, sedan kan de själva välja var de vill leva, resonerar Catrin.
I Lilla Beddinge hittade de ett litet hus, omgivet av öppna fält.
– Det är vår savann och vi trivs så bra. Det är fantastiskt med skolbussen som hämtar barnen. Visst får man köra lite när man bor utanför stan, men vägarna är inte lika håliga och skumpiga som i Tanzania.
Genom en kursare från RMI Berghs fick Catrin Wennberg Parfitt jobb på Oriflame där hon arbetade med deras kataloger.
– Det var en ny värld och en väldig kontrast till Afrika. Jag är glad att ha gjort det och fick mycket erfarenhet men efter ett år fick jag en tjänst på Lime som jobbar med lite olika tidskrifter och tidningar.
I Tanzania har familjen kvar ett hus.
– Tretton år kan man inte bara släppa. Jag tror faktiskt att vi kommer att flytta tillbaka en dag även om det kanske inte blir på heltid. Men just nu är jag här.
Bor: I Lilla Beddinge öster om Trelleborg.
Gör: Jobbar på företaget Lime där hon har fått prova på allt ifrån annonsplanering och layout till försäljning. ”Jag är lite rastlös av mig så för mig har det varit bra med olika arbetsuppgifter. Men jag är lite för snäll för att sälja, jag tycker att det är roligare med layout och det får jag göra nu.”
Familj: Maken Nick, döttrarna Nicola, 10 år, och Amie, 8 år, katten Simba. Mamma Inger, som fyller år samma dag, bor också med familjen och flyttar snart in i gästhuset. Pappa Lars-Olof bor på Smygehem.
Aktuell: Fyller 40 år idag den 21 september.
Firar: Hoppas snart kunna åka till Tanzania för att fira att både hon och Nicola nollar.
Gå till toppen