Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Träullsväggar kan ge passivhus

LÅGENERGIHUS: Arkitekt Mattias Ryckert har utvecklat en vägg som ska göra det enklare att bygga passivhus.

DALBY. Huset i Dalby blir det första i sitt slag och väcker intresse i branschen.
– I dag finns ingen annan leverantör som kan leverera prefabricerade passivhusväggar i ett enda stycke, säger Mattias Ryckert.
Väggarna gjuts på fabrik i Östergötland.
– Det unika är att ett och samma material går hela vägen igenom, säger han.
Väggarna är hela 60 centimeter tjocka och levereras i stora väggblock, med hål för fönstren. Han har själv utvecklat tekniken från de gamla akustikplattorna i taket till gjutna väggelement.
– Materialet är fantastiskt. Det är fuktsäkert, välisolerat, ljudabsorberande och har högsta brandklass. Det finns inga andra material som har dessa egenskaper: du får en homogen vägg och behöver bara putsa på utsida och insida så är det klart, säger Mattias Ryckert entusiastiskt.
Huset i Dalby blir ett enplanshus med fyra rum och kök på 143 kvadratmeter. Det ska säljas, men först fungera som visningshus för byggare och arkitekter. Redan under resningsdagen kom intresserade för att titta på det nya byggkonceptet. De kunde se att de fjorton väggdelarna inte ens tog en halv dag att resa.
– Det är lätt att arbeta med på många sätt, inte minst för att det väger så lite så att man kan lasta tre hus på en lastbil med släp, säger Mattias Ryckert.
Det går också lätt att såga hål för de rör som sticker upp ur bottenplattan. Nu återstår att sammanfoga delarna med betong, sedan ska väggarna putsas både invändigt och utvändigt. Hela huset tar fyra månader att bygga på plats från byggstart till inflyttning.
Mattias Ryckert började intressera sig för cementbunden träull på 90-talet då han gick på arkitektlinjen.
– Jag har alltid tyckt om materialet och kom på att det hade så bra isoleringsförmåga. Jag gjorde mitt examensjobb på att ta fram byggblock av det, berättar han.
Han bor själv i en träullsvilla i Staffanstorp men här han alltså gått ett steg längre för att få ett riktigt energisnålt hus. De gamla väggarna på 40 centimeter har blivit 60 centimeter i det nya.
– Väggarna både isolerar och lagrar värme. Innekomforten är helt otrolig, säger han.
Att ha så tjocka väggar ger väldigt djupa fönsterkarmar och solljuset kan få svårare att hitta in.
– Vi kommer att fasa av fönsterkanterna, så det är inga problem, säger han.
Huset i Dalby kommer inte att bli ett passivhus utan ett lågenergihus med en beräknad energiåtgång på cirka 33 kWh per kvadratmeter och år för uppvärmning.
– Här är för många fönster för att det ska kunna bli passivhus och jag har även valt bort FTX-ventilation eftersom en del störs av det lågfrekventa ljudet, förklarar han.
Även 33 kWh är långt under energinormen som säger att nya hus i Skåne max får dra 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
– Energisnåla hus, passivhus och plusenergihus är framtiden. Byggnormen håller på att ändras och om några år kommer alla att bygga energieffektivt – för att slippa köpa så mycket energi, för att reglerna skärps och för att det är miljösmart, säger han.

Ny sorts träullsvägg

Träullsväggar: Man hyvlar granmassa, blöter det och doppar i cement och får cementbunden träull som ofta kallas träullit. Cementen innesluter all trä så att det inte kan mögla. Träull har funnits i många år som bland annat akustikplattor i skoltak. Den nya, 60 centimeter tjocka, träullsväggen håller passivhusklass med U-värde på 0,10.

Personer värmekällan i passivhus

Passivhus behöver inget uppvärmningssystem. Huset är så välisolerat att det räcker med värmen från husets personer, hushållsmaskiner och lampor. Genom ett ventilationssystem återvinner man värmen i luften och kan bo utan dyra uppvärmningskostnader.
Gå till toppen