Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hemma bäst för IT-kungen

Dan Olofssons IT-bolag har skapat många kvalificerade arbets- tillfällen, inte minst i Malmö. Men att han blev Malmöbo var en slump som berodde på Stalins vapenskrammel.

Sigmagrundaren Dan Olofsson styr numera sitt imperium på distans från hemmet på Ribergsborg i Malmö. Foto: Björn Sjö
MALMÖ. Dan Olofsson är född i Finland 1950. Pappan var baptistpastor och hade just fått sin första tjänst i de syd­västra svenskbygderna. Men redan när sonen var ett år flyttade familjen till Malmö.
– Jag frågade nyligen min 92-åriga mor varför vi lämnade Finland så tidigt. Hon berättade något jag inte visste innan, säger Dan Olofsson.
– Vi bodde intill Porkala, ett område som Sovjet fått i fredsavtalen. Där övade sovjetisk militär på nätterna. Min mor tyckte strids-mullret var obehagligt och en olämplig miljö för barn. Man var ju rädd för Stalins Sovjet, detta var ju bara några år efter världs- kriget och man visste inte hur länge freden skulle vara. Så hon övertalade min far att söka ett nytt jobb i Sverige.
Det blev Malmö, och här har Dan Olofsson stannat. Han tar emot Sydsvenskan i familjens villa vid Ribersborg. Den ligger en gata bakom yttersta gräddhyllan med Zlatans flotta palats.
Familjen Olofssons hus ser mer modest ut. Men innanför dörren möts besökaren av elegant vit flygel och ett jätterum med flera sittgrupper.
– Vi har vält väggar efterhand som barnen flyttat ut, förklarar Dan Olofsson och blir själv förvånad när han räknar ut att familjen hunnit bo här i tjugo år.
– Tiden går fortare ju äldre man blir. När man var barn kändes ett sommarlov på tre månader som en evighet. Jag tror man upplever tiden logaritmiskt, funderar den blivande 60-åringen och beklagar att han inte kan ge någon formel för beräkningen.
– Men jag var bra på matte i skolan, påpekar han stolt och berättar lite om uppväxten.
Första åren bodde familjen i en liten hyresrätt på Jägersrovägen. När han var 16 flyttade familjen, som då blivit fembarns, till en liten villa på Gullvik. Han gick på S:t Paulis tekniska gymnasium och fortsatte till Lunds tekniska högskola. Där fick han första kontakten med datorer.
– Vi läste programmering. Man skrev en programkod som stansades in på hålkort.
Mattebegåvningen hade lätt för programmering, och fick extrajobb som lärarassistent.
Efter sin civilingenjörsexamen blev Dan Olofsson anställd på Vattenbyggnadsbyrån VBB, numera Sweco.
– Jag hade inte en tanke på att starta eget företag. Jag var den smale teknikern som gillade att hålla på med olika beräkningar.
Men efterhand vidgades vyerna, när han fick komma ut och träffa kunder och avancerade till gruppchef.
– Det var som att leda ett företag.
Resten är en välkänd historia. Han köpte loss en konsultverksamhet han byggt upp, bildade Sigma som har överlevt IT-krascher, styckats och ynglat av sig. Nu värderas imperiet till miljarder.
Dan Olofsson lämnade vd-stolen för nio år sedan och blev styrelseordförande.
– Jag styr min egen tid och behöver inte vara på plats. Helst är jag här hemma när jag är i Malmö.
Han tycker de nio fria åren gett många fina upplevelser. Det vardagliga familjeliv han missade under åren som veckopendlande vd i Stockholm tar han nu igen med barnbarnen.
Dan Olofsson har också satsat tid och pengar på stiftelsen Star for life, som gett tiotusentals barn och unga i Sydafrika och Namibia utbildning i hur man kan skydda sig och hejda spridningen av hiv och aids i regionen.
Men de senaste åren har också kantats av muträttegångar efter den omskrivna invigningen av hans safaripark i Sydafrika, där några gäster blev bjudna
– Jag har alltid upplevt mig själv som oskyldig. Och lagen är klar och entydig, man får ur ett privat perspektiv bjuda vem man vill med sina privata pengar, konstaterar Dan Olofsson och anser sig förföljd av en viss åklagare.
Men 60-årsfirandet lär inte leda till rättsliga efterspel. Det går i nostalgins sparsamma tecken.
– Mina fyra syskon och mor ska ta ta med mig på tåg till Öster­sund och sen buss till Kaxås. Mina föräldrar kommer därifrån och byggde en liten stuga där när vi var små. Vi brukade alltid ta tåg dit på sommarloven som barn, berättar Dan Olofsson och ser fram emot den långa resan.
Bor: Hus i Malmö, på franska Rivieran, i Jämtland och i Sydafrika.
Familj: Gift med Christin, barnen Johan, 36 år, Andreas, 33 år och Hanna, 30 år. Fem barnbarn.
Yrke: Styrelse-ordförande för IT-företag i Danir- sfären ( Sigma m fl).
Utbildning: Väg- och vatteningenjör på LTH.
Favoritförfattare: Ernest Hemingway. Har nyligen köpt in ett bibliotek med fem hyllmeter av och om honom. Läser gärna memo-arer, just nu Ted Kennedys.
Musik: ”Just nu spelar vi mycket Leonard Cohen, efter den fantastiska konserten i Malmö. Arenan är fin, vi ser fram emot Elton John.”
Aktuell: Fyller 60 år den 24 september.
Firar: Med nostalgisk tågresa till Jämtland, plus öppet hus i Malmö den 24:e.
Gå till toppen