Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Rasismen är SD:s blinda fläck

Sydsvenskans Niklas Orrenius tycker det är felaktigt
och vilseledande att kalla SD nazistiskt.

SD:s ordförande Jimmie Åkesson.Bild: Foto: Scanpix
Monica Nebelius, rådman och domare i Malmö tingsrätt, trodde inte sina öron. Det var överläggning i ett mål där en kvinna blivit påkörd av en bil.
Den påkörda kvinnan var muslim och bar slöja. Det fick en av nämndemännen, en SD-man, att nöjt klargöra att det inte gjorde något att hon hade blivit skadad.
”Det han sade var uttryckligen rasistiskt”, berättar Monica Nebelius som genast markerade att en sådan människosyn inte är okej. En rättssal är en arena för tolerans, menar Nebelius. Man måste lämna fördomar utanför och koncentrera sig på fakta i målet.
Hon anmälde nämndemannen. Även andra domare hade noterat hans främlingsfientliga kommentarer.
Nu, efter S D:s intåg i riksdagen, ställs frågan ständigt: Är SD ett rasistiskt parti? Partiledaren Jimmie Åkesson säger att SD har nolltolerans mot rasism. Ändå dyker kränkande uttalanden om människor från andra länder ständigt upp i hans parti.
Som när Per T K Wahlberg (SD) i Landskrona i våras skrev om genetiska egenskaper hos svarta afrikaner:
”Under många tusentals år har negern kunnat softa i värmen, käka lite bananer, våldta nån förbipasserande kvinna eller unge, slåss med andra negerhannar och äta upp dem, spela lite trumma, springa omkring lite, fånga nån antilop, käka lite bananer, knulla lite, berusa sig på jästa frukter eller örter, osv. Så har det hållit på under årtusendena utan att något evolutionärt tryck i form av miljöfaktorer har tvingat negern att utvecklas i en annan riktning.”
Eller när fullmäktigekandidaten Marie-Louise Enderleit (SD) i Trelle­borg i måndags på Facebook kommenterade motdemonstranter som syntes på en film från ett SD-torgmöte:
”Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse o sätt frimärke o skicka dom dit där dom hör hemma.”
Eller när jag själv i våras satt på en pizzeria i Bjuv med en sverigedemokrat som kände avsmak inför invandrare som satt i restaurangen och ”tjattrade på all världens språk”. ”Det är så man kan spy”, sade han.
Exemplen kommer inte bara från fotfolket. ”Araberna är antisemiter – har alltid varit”, skrev Kent Ekeroth (SD) från Lund på partiets nätforum. I söndags valdes han in i riksdagen.
SD-ledningen med Jimmie Åkesson har ägnat stor kraft åt att försöka ändra bilden av sitt parti. Han uteslöt förre partisekreteraren för att denne hade en människosyn ”baserad på rasmässig grund”.
Det finns folk som kallar dagens SD nazistiskt. Det är felaktigt, vilseledande. Men partiet har en blind fläck: rasismen. SD har skapat en partikultur där medlemmar upplever att det är okej att häva ur sig saker som inget annat parti skulle acceptera. Fortsätter strömmen av grovt rasistiska uttalanden kommer SD-ledningen att få svårt att sälja in bilden av ett moget, rumsrent och ansvarstagande parti.
I Malmö tingsrätt berättar rådman Monica Nebelius vad som hände med den SD-nämndeman som gladdes åt att en muslimsk kvinna blivit påkörd.
”Han fick fortsätta. Jag tror att de hade ett samtal med honom och därefter var det slut med det”, säger Monica Nebelius.
På väg ut från Malmö tingsrätt möter jag tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. Han ser stora problem med nämndemän från SD på grund av partiets antimuslimska retorik:
”Hur rättvist känns det för en muslim att en sverigedemokrat är med och dömer? Jag är rädd att förtroendet för domstolen minskar.”
Gå till toppen