Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De skilde sig på låtsas och fixade livspusslet

Lennart och Kristina Haggård hade skilsmässopapperna påskrivna. Men i sista stund hittade de ett sätt att få ihop pusslet med chefsjobb, familj och egen tid. De skilde sig på låtsas och deras relation fick liv igen.

Kristina Haggård önskar att alla par som har ett stressigt vardagsliv och funderar på en separation vågar prova att dela upp ansvaret tydligare hemma innan de tar beslutet att skilja sig. FOTO: JOHANNA FRENKEL
Kristina och Lennart Haggård kommer hand i hand. För fyra år sedan ville de knappt snudda vid varandra.
– Vi var inte längre människor. Vi var robotar. Vi glömde bort oss själva och att vi faktiskt var gifta med varandra av en enda orsak: kärlek. Den fanns inte kvar.
Lennart och Kristina Haggård hade i flera år kämpat för att få ihop pusslet med jobb, två små barn och en fullspäckad fritid. Men förgäves. Efter en tid i familjerådgivning hade Kristina Haggård blivit allt mer övertygad och skrev på skilsmässopappren. Men hennes man tyckte att det fanns kärlek kvar att bygga på.
Så fem i tolv ändrade de sig. De bestämde sig för att skilja sig på låtsas.
Metoden går ut på att de helt delar upp ansvaret för barn och hem: varannan vecka tar den ena föräldern hand om alla de vanliga sysslorna; hämtning och lämning, matlagning, tvätt, städ och så vidare. Den andra föräldern är då ledig från det och väljer själv om den vill vara hemma på kvällarna eller göra något annat.
Två vardagskvällar i veckan är vikta för vuxentid. Då ska den lediga föräldern ordna någonting för sin partner. Till exempel en lyxigare hemmamiddag, filmkväll eller bara umgänge i soffan. Kristina Haggård minns särskilt när hennes man ordnade en myskväll med tända ljus, bad, drink och nackmassage för henne.
Några veckor efter att de hade börjat testa metoden märkte Kristina Haggård att alla hennes negativa känslor mot Lennart hade försvunnit.
– Det blir så mycket grus i maskineriet när man är två föräldrar som hela tiden kolliderar med varandra. Inga känslor överlever, säger Lennart Haggård.
Visst tycker de att det är en fin tanke att båda föräldrarna ska vara närvarande i alla stunder av barnens vardag. Men för paret Haggård ledde det bara till stress och gräl.
– Vi hjälptes åt så mycket att vi stod i vägen för varandra. Det blev dubbelkommando hela tiden. Det gjorde både oss och barnen förvirrade. Man mår så mycket bättre när man vet vad man förväntas göra när man kommer hem, säger Lennart Haggård.
– Det är inte så att barnveckan är en slavvecka. När jag tydligt vet vilken roll jag har, har jag mycket mer kontroll över situationen, fortsätter han.
Eller som Kristina Haggård uttrycker det:
– Hur många föräldrar har två, tre timmar i lugn och ro med sina barn när de kommer hem? Det har jag nu varannan vecka när Lennart har barnveckan.
Skilda på låtsas-metoden har gett dem en ömsesidig förståelse för vad det innebär att ta hand om allt i hemmet. Och de har blivit ödmjukare inför varandras arbetsbelastning.
– Den har varit en katalysator och ett stöd. Den har hjälpt oss att byta glasögon, perspektiv. Visst krävs målmedvetenhet av de vuxna. Men den har lett oss från dåliga samveten och kohandel till generositet och värme, säger Kristina Haggård.
Många tror att de vänder våra barn ryggen varannan vecka.
– Så är det inte alls. I början gjorde vi det, men det var för att låta den andra föräldern komma till sin rätt. Numera längtar jag hem, och jag är mycket mer avslappnad när jag är hemma, fortsätter hon.
Hon menar inte att alla behöver leva så här. Men till och från kan det vara ett sätt att få ett välbehövligt avbrott utan att behöva ta semester eller resa bort. De har mött många föräldrar som är skeptiska till metoden. En vanlig invändning är att det låter trist med ett så schemalagt liv.
– Men det är ju planeringen som gör att man kan koppla av. Ad hoc-lösningar skapar bara stress, menar Lennart Haggård.
Han tycker dessutom att han fungerar bättre på jobbet sedan de skiljde sig på låtsas.
– Jag tror att min chef har fått en mycket bättre medarbetare. Han vet var han har mig varje vecka eftersom jag är mycket tydlig med när det är barnvecka och ledig vecka.
Jobbaktivitet på kvällstid under sin barnvecka tackar han oftast nej. I annat fall ordnar han barnvakt.
– Jag får inte se Kristina som en automatisk barnvakt. Knäckfrågan i sådana situationer är i stället: Hur skulle en skild person ha gjort?
Paret ser inga nackdelar med sin metod. De tycker att de har fått mer tid för sina barn och varandra, mer harmoni i vardagslivet, bättre arbetsro och mer egen tid. Mest glada är de för att de har hitta tillbaka till kärleken igen
– Det enda negativa är att det är svårt att hitta vänner att göra saker med på kvällar när jag är ledig. Alla har ju så fullt upp med sitt, säger Kristina Haggård.

Lennart och Kristina Haggård

Gör: Lennart är konsultchef på Decerno, Kristina it-konsult på Passito och författare till boken Skilda på låtsas i stället för skilsmässa.
Ålder: Lennart 55, Kristina 40.
Bor: Sollentuna.
Familj: Sönerna Kien, 8 år och Tudor, 5 år.
Gå till toppen