Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturminnen nedklottrade

Någon har klottrat obscena bilder på kalk-ugnarna i Östra Torp. Kommunen ska nu sanera ugnarna. I bö…

Bild: Foto: Tom Wall
TRELLEBORG.. Någon har klottrat obscena bilder på kalkugnarna i Östra Torp. Kommunen ska nu sanera ugnarna.
I början av september klottrade någon bilder och text på de vitkalkade väggarna.
– Kalkugnarna räknas som fornminne och är skyddade enligt kulturminneslagen. Det är därför förbjudet enligt lag att klottra på dem, säger Eva Persson, ansvarig för fornvården på länsstyrelsen i Skåne.
Markägaren polisanmälde klottret redan i början av september när hon upptäckte det, men sedan dess har det inte hänt något. Länsstyrelsen fick in en anmälan om skadegörelse den 23 september, därefter blev ärendet liggande på grund av frånvaro. Under tisdagen var länsstyrelsens kulturmiljöenhet tillsammans med en delegation från riksantikvarieämbetet ute för att titta på fornlämningar i bygden och fick då upp ögonen för klottret.
– Vi hade tydligen fått en signal om skadegörelse tidigare, men det visste vi ingenting om. Vi blev bestörta när vi såg det. Det är sorgligt när sånt här sker, och extra sorgligt på kulturarv, säger Mats Riddersporre på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.
Han menar att länsstyrelsen har för lite resurser för att kunna åka runt och kontrollera länets kulturminnen. Däremot arbetar man med att bli bättre på tillsyn genom kommunikation med markägare och andra med ansvar för lämningar. Eva Persson har nu tagit kontakt med kommunen som ska se till att kalkugnarna blir sanerade.
Markägaren uppger att det också tidigare i somras klottrats på ugnarna. Hon försökte då själv skrubba bort klottret utan att lyckas.
Kalkugnarna är byggda från mitten av 1800-talet fram till 1930-talet. Ugnarna är skyddade som fornminnen och det innebär att det är förbjudet att ändra eller skada dem på något sätt.
– Kalkugnarna är speciella. Jag tror inte att man hittar sådana här kupolugnar på särskilt många ställen, säger Eva Persson.
Förutom klottret i somras uppger Eva Persson att det inte varit några problem med klotter på kalkugnarna.
Gå till toppen