Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Demens tar plats på teatern

Teater Interakt har specialiserat sig på pjäser om utsatta gruppers situation i samhället. I kväll har de premiär för en pjäs om människor som drabbats av demens.

Bild: Foto: Linda Axelsson
”Det känns som om hela huvudet är fyllt av röda trådar. Jag får inte ihop dem.”
Citatet är hämtat ur teatergruppen Teater Interakts pjäs ”Rymden emellan” som har premiär i kväll. Scenen är en vårdinrättning där en demenssjuk kvinna, spelad av Nina Norén, får besök av sin dotter, som görs av Petra Lindblom.
Pjäsen är den andra i en planerad trilogi som lyfter fram utsatta människor och grupper som befinner sig i samhällets periferi. Den första, ”Songs from the silent voice”, handlade om patienter inom psykiatrin och den tredje är tänkt att handla om papperslösa.
Sara Larsdotter Hallquist, regissör och en av gruppens två konstnärliga ledare, fick idén till ”Rymden emellan” när hennes mormor drabbades av demens:
– Jag blev fångad av hur mycket det fanns i den världen, bortom orden. Det fanns ingen logik i våra möten men det fanns ändå en väldig massa kommunikation, på ett annat plan.
När arbetet med pjäsen påbörjades visade det sig att flera i gruppen hade erfarenheter av demens i sina familjer.
Cecilia Palmgren, som har skrivit manus till pjäsen, har också arbetat med demenssjuka inom vården och sett hur trycket på vårdpersonalen påverkar deras syn på de demenssjuka
– Jag förbluffades över hur snabbt även jag själv glömde bort de demenssjuka människornas mänsklighet, hur lätt de bara blev en punkt i schemat, säger hon.
Pjäsen tar upp den demenssjuka mammans situation men den är också en kritisk kommentar till vårdpersonalens och de anhörigas situation och till hur demenssjuka patienter avpersonifieras inom vården.
– Vi har velat belysa ämnet från olika håll. En del texter är mer filosofiska och politiska och lyfter temat till att handla om samhället, säger Sara Larsdotter Hallquist.
Hon bildade Teater Interakt tillsammans med Nina Norén för fem år sedan. Gruppen var tänkt som en plattform för internationella utbyten och har arbetat med andra grupper i Serbien, Mongoliet, Argentina och Danmark.
Nästa höst arrangerar Teater Interakt en internationell teaterfestival i Lund på temat åldrande, och då kommer föreställningen ”Rymden emellan” att ingå.
Föreställningen vänder sig inte minst till vårdpersonal och till de demenssjukas anhöriga, säger Cecilia Palmgren.
– Det är svårt att förhålla sig till en person som är dement, man ser den som någon annan och inte som den anhörige. Det här är ett försök att spräcka det. Det finns alltid möjligheter till kontakt, mer än vad man tror.
”Rymden emellan” ges i tre föreställningar på Bredgatan 3 i Lund (1–3.10 kl 19) och två föreställningar i Mazettihuset i Malmö (9.10 kl 19, 10.10 kl 16).
Gå till toppen