Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya radiokanaler lockar nätverken

Skåne kan få tre nya radiokanaler nästa år.

Skåne kan få tre nya radiokanaler nästa år. Den som bjuder högst får sända.Bild: Arkiv: Csilla Fekete
På regeringens uppdrag har Myndigheten för radio och tv samt Post- och telestyrelsen (PTS) tittat igenom om det är tekniskt möjligt att hitta nya frekvenser för den kommersiella radion och identifierat fjorton sådana områden i Sverige. Tre av dem finns i Skåne: ett som täcker kommunerna Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn, ett för Kristianstads kommun och ett som sträcker sig över norra Skåne, från Ängelholm i väst till Osby i öst.
De enda kraven på den som vill sända är att man ska ha de tekniska och ekonomiska förutsättningarna att sända under hela tillståndsperioden, från 1 februari nästa år till 31 juli 2018. Det finns inga krav på något lokalt innehåll – den som bjuder mest får tillstånden.
Det här bäddar för att de två stora aktörerna på den kommersiella radiomarknaden, SBS Radio som sänder exempelvis Mix Megapol och Rockklassiker samt MTG Radio med kanaler som Rix FM, Bandit Rock och NRJ, ska kunna lägga beslag på tillstånden och sända sina kanaler även där.
– Det finns ingenting som förbjuder det, säger Eva Bengtsson, jurist på Myndigheten för radio och tv.
Per Lorentz, informationschef för MTG Sverige, vill dock inte säga om företaget tänker bjuda på de nya fre­kvenserna.
– Självklart tittar vi på det med intresse, men det är för tidigt att säga hur vi ska agera, säger han.
Sydsvenskan har utan framgång sökt Staffan Rosell, vd för SBS Radio.
Sista dag för ansökan är den 15 november.
”Självklart tittar vi på det med ­intresse”
Per Lorentz, informationschef för MTG Sverige
Gå till toppen