Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Olofsson lämnar över ägandet

Bolagen Sigma och Epsilon har fått tre nya storägare. Och en av Skånes stora näringslivsfamiljer har genomgått ett generationsskifte. Det är Sigmagrundaren Dan Olofsson som överlåtit majoriteten av sina aktier till barnen.

Bild: Foto: Johan Wessman
MALMÖ. En större ägarförändring har i tysthet skett i bolaget Danir AB, det bolag som äger företaget Epsilon och knappt en tredjedel av börsnoterade IT-konsultföretaget Sigma. Det avslöjade tidigare huvudägaren Dan Olofsson på Sydsvenskans näringslivsträff ”Fem i tre” i går eftermiddag.
– Vi har flyttat över ägandet till barnen, säger han.
Danir AB har fungerat som familjens ägarbolag med Dan Olofsson som huvudägare. Bolaget äger bland annat de 28 procent av aktierna i IT-konsultbolaget Sigma och hela teknikkonsultföretaget Epsilon som tillsammans har runt 2 300 anställda.
Nu har Dan Olofsson överlåtit 90 procent av aktierna i Danir, och därmed stora ägarandelar i Epsilon och Sigma, till sina tre barn.
– Men genom A-aktier och preferensaktier är det fortfarande pappa som bestämmer, säger Dan Olofsson.
De aktier som överlåtits till barnen är inte röststarka A-aktier, något som gör att Dan Olofsson fortfarande har full beslutanderätt i Danir.
– Jag kommer även framöver att ha huvudansvaret för företaget och den formella kontrollen, säger Dan Olofsson.
I form av röster är det äldste sonen Johan Glennmo som fått något mer att säga till om i Danir än sina två syskon. Johan Glennmo sitter sedan tidigare i styrelsen för Sigma, är styrelseordförande för Epsilon och även vice vd i Danir.
– Tanken med det här är att det ska ge en långsiktighet i ägandet. Min förhoppning är att barnen ska tycka att det här är roligt och fortsätta, säger Dan Olofsson.
En av huvudorsakerna till generationsskiftet är också enligt honom risken för att arvsskatten återinförs.
– Generationsskiften har varit ett svårt steg historiskt. Nu har vi ingen arvsskatt men politikerna ändrar sig titt som tätt. Som jag ser det har vi säkrat ett långsiktigt ägande inom familjen, säger Dan Olofsson.
De tre barnen som nu tagit över runt 30 procent vardera av aktierna i Danir AB är Johan Glennmo, 36 år, Andreas Olofsson, 33 år, och Hanna Olofsson, 30 år.
Gå till toppen