Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Så gör du för att sälja ditt guld

Fler och fler letar fram guld som de inte längre behöver, för att få pengar som de kan använda till annat.

Hur gör man för att sälja sina gamla guldsmycken som inte används längre? Sydsvenskan har tipsen som hjälper dig att omvandla ditt guld till pengar.
För att få sälja guld måste du vara över 18 år och kunna visa legitimation. Du kan sälja smycken, hela eller trasiga, skrotguld och tandguld. Det finns två olika tillvägagångssätt för att sälja guldet. Du kan antingen gå in i en guldbutik eller skicka guldet, med ett så kallat guldbrev, till ett företag som köper guld.
Guldpriset på börsen är dagsaktuellt och butikerna uppdaterar sina priser när de förändras på börsen. Börspriset är dock inte det samma som det du får i handen. I butiken kontrolleras guldhalten och vikten, vilket är det som avgör priset. Det kan löna sig att ta reda på vem som betalar bäst innan du bestämmer var du ska sälja ditt guld, eftersom priserna varierar mellan olika butiker.
Om du inte vill gå till en butik kan du skicka ditt guld med post med ett så kallat guldbrev. Det finns flera företag som erbjuder tjänsten. En del företag har både butik och guldbrev.
Om du ska skicka ditt guld, beställer du först ett kuvert som företaget skickar till dig gratis. Därefter packar du ditt guld och går till ett postkontor med kuvertet. Brevet skickas till företaget som rekommenderat brev. De allra flesta företagen står för denna kostnad. Företaget gör en värdering och om du accepterar denna får du oftast pengarna redan samma dag, eller dagen efter. Försändelsen är försäkrad upp till 5  000 kronor.
Om du har ett fint och annorlunda smycke, så kan det vara värt mer än bara guldvärdet. Det kanske finns en sten eller en ovanlig design som gör just ditt smycke mer värdefullt. Kontrollera därför med en juvelerare vad just ditt smycke är värt, innan du säljer det för bara guldvärdet.
Monadel Tayeh driver butiken Guldcentrum i Malmö. Han har märkt att det har skett en markant ökning av antalet kunder som har sålt sitt guld till butiken den senaste tiden. Han säger att många kunder som har haft guldet liggande hemma har börjat städa nu, eftersom priset är så högt. Kunderna kan antingen komma in i butiken och få guldet värderat direkt, eller skicka guldet till butiken. Monadel Tayeh säger att de flesta föredrar att komma till butiken.
– De flesta kunderna kommer in i butiken, eftersom det fortfarande är många som inte vågar skicka sitt guld med post. Vi gör värderingen direkt framför kunden. Vi väger guldet och gör ett skraptest för att komma fram till vilken karat guldet är.
Han beskriver hur man bestämmer vilken karat guldet är.
– Man skrapar guldet mot en natursten så att lite guld fastnar på den. Därefter penslar man med kungsvatten för att se om guldet stannar kvar eller löses upp. När det stannar kvar har man bestämt guldhalten.
Kungsvatten är en blandning av två olika syror och det finns separata kungsvatten för olika karat, från 8 till 23 karat. Kungsvatten är den enda metoden som finns för att bestämma vilken karat guldet har.
Monadel Tayeh säger att det är bra att göra skraptestet direkt framför kunden, eftersom en del kunder tror att deras smycken har ­högre karat än vad de verkligen har. Då är det enkelt att kunna visa direkt för kunden att det inte är så.
Om kunden istället väljer att skicka guldet till butiken, görs värderingen på samma sätt. Därefter mejlar butiken värderingen till kunden och skickar ett sms där det står att kunden har fått mejl. Detta för att kunden ska kunna godkänna värderingen och få sina pengar så snabbt som möjligt.
– Om kunden svarar snabbt gör vi överföringen till deras konto samma dag, säger Monadel Tayeh.
Han menar att det aldrig har hänt att en kund har blivit missnöjd med butikens värdering. Om det skulle hända får kunden betala 300 kronor. Det täcker kostnaden för guldbrevet, portot för rekommenderat brev och arbetskostnaden för värderingen.
Guldcentrum marknadsför att de har det bästa dagsaktuella priset. Enligt Monadel Tayeh beror det på flera saker.
– De andra konkurrenterna har mycket dyr marknadsföring. Här är det jag som är ägare och min bror som arbetar i affären. Vi har inte så mycket administrativa kostnader och vi tar ingen avgång.
Butiken arkiverar och skannar samtliga avtal som har kommit in och skickar dem till polisen. Det är lag på att samtliga guldköp måste registreras och skickas till polisen. Först efter en månad får man smälta ner guldet och göra nya smycken eller exportera det.
1Det finns en del köpare som har dolda avgifter som kallas för avgång. Avgång tas ut för att täcka att en viss del av guldet försvinner när man smälter ner det. Det kan också vara så att en viss del av smycket är av lägre karat. Avgiften ligger ofta på omkring 5–10 procent av den totala vikten. Kontrollera därför alltid om det finns några dolda avgifter.
2Låt mer än en guldsmed väga ditt guld innan du säljer det. Detta är särkilt viktigt om du säljer guldet per post. En köksvåg kan slå fel på något gram, så därför är det viktigt att dubbelkontrollera.
3Ta kontakt med en butik som erbjuder gratis rådgivning om du är osäker.
4Konsumentverket rekommenderar att man undersöker företaget noga om man ska sälja guldet via nätet. En checklista på hur man kontrollerar företag vid e-handel finns på www.konsumentverket.se.
Gå till toppen