Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bosnien vill ha förändring

Bosnien har röstat för förändring. Bakir Izetbegovic, som byggde sin kampanj på dialog mellan landets etniska grupper, blir den muslimske ledaren i det trehövdade presidentskapet. "Otippat", säger utrikesminister Carl Bildt.

Bild: Foto: AP
SARAJEVO. Bosnien har röstat för förändring.
Bakir Izetbegovic, som byggde sin kampanj inför valet på en dialog mellan landets splittrade etniska grupper, såg ut att bli den muslimske ledaren i Bosniens trehövdade presidentskap.
Izetbegovic, son till Alija som ledde muslimerna under kriget på 1990-talet, kallade valet det viktigaste sedan kriget.
– Antingen börjar vi resa oss nu, eller också halkar vi ned, sade han.
– Det var en överraskande seger för Bakir Izetbegovic, det var otippat av alla. Det visar att det fanns en önskan om något nytt, sade utrikesminister Carl Bildt till TT på måndagen.
Bildt hoppas att den mer försonliga ton som Izetbegovic slagit an under valrörelsen ska underlätta de förhandlingar och kompromisser som krävs för att styra det splittrade landet. Under företrädaren Haris Silajdzic har läget varit ytterst låst till den bosnienserbiska republiken och dess ledare Milorad Dodik.
– Bakir Izetbegovic är den nye ledaren nu. Nu får han sätta sig ner med Dodik och se om de kan komma fram till någonting som får det här att fungera. Det är möjligt att Bakir har den möjligheten. Dels har han ett starkt valresultat bakom sig, dels har han namnet, vilket ger honom en fördel, sade Bildt.
Izetbegovics far Alija, som avled 2003, var Bosniens president 1990-96 och hyllas som landsfader av muslimerna. Möjligen ger det 54-årige Bakir en bättre möjlighet än andra att bli ursäktad för de svåra beslut som måste fattas.
– Han bär på en unik tradition som ger honom en trovärdighet, som kanske gör det enklare att kompromissa, sade Bildt.
Bosniens politiska struktur är komplicerad, med ett svagt parlament och ett presidentråd på nationell nivå, och därunder separata parlament i landets båda delar. Valet gäller alla dessa och presidentposten i serbiska Republika Srpska.
Milorad Dodik, presidentkandidat i Republika Srpska, har trappat upp hoten att bryta sig ur landet om Bosnien-serbernas självstyre inskränks.
– Det vore bäst för Bosnien om vi går skilda vägar, har Dodik sagt flera gånger.
Gå till toppen