Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Brädspel granne med Xbox

– Shit, vad snyggt det här spelet är. Det är helt galet. Ett för dagen nytt spel testas på Spelens hus. Tv-spelsföreningen Terebi Ge-Mu bjuder in Malmös alla spelföreningar till sina nya lokaler för att skapa en paraplyorganisation.

Spelens hus ska kunna anpassas efter varje förenings behov, i det här fallet tv-spel. ALexander Cederholm och Patrik Durefors premiärspelar nya Castlevania.Bild: Foto: Pontus Tideman
MALMÖ. På Ystadvägen börjar verksamheten ta form och intresset har hittills varit stort. En handfull föreningar har redan flyttat dit och Christoffer Cederholm, en av initiativtagarna, verkar nöjd.
– Om man ska göra något spelrelaterat i Malmö ska det vara naturligt att vända sig till Spelens hus, säger han.
I dagsläget är det tv-spelsföreningen Terebi Ge-Mu, japanska för tv-spel, som driver projektet, men deras förhoppning är att Spelens hus så småningom ska kunna stå på egna ben och bli en paraplyorganisation för spelföreningarna.
I början av september fick de, med hjälp av fritidsförvaltningen, nya lokaler som ska kunna anpassas efter varje förenings behov.
För ett par veckor sedan hölls en invigning där föreningar för fightingspel, kortspel, spelprogrammering och bordshockey deltog. Sedan dess har det hunnit starta en ny förening, fokuserad på kunskapsspel.
– Det handlar om att träffas. Även om man mest är intresserad av tv-spel träffar man andra här som håller på med brädspel, går förbi och kikar och blir kanske nyfiken. Då kan man ju testa och hamnar direkt i ett sammanhang med de som är riktigt duktiga och kan förklara på ett bra sätt, säger Christoffer Cederholm.
Under de närmsta månaderna ska föreningen hitta sin form, med lokalen och med andra föreningar. Efter det ska de börja smida ytterligare planer.
Christoffer Cederholm är öppen för alla möjliga typer av spelrelaterad verksamhet och ser möjligheter att bjuda in tillverkare, ha spelföreläsningar eller temakvällar. Alexander Cederholm, bror till Christoffer, höll nyligen en spelcirkel tillsammans med några kompisar.
– Att prata om spelet är nästan lika viktigt som att spela det. Det fungerar på samma sätt som en bokcirkel, alltså vi spelar spelet, sen pratar vi om det: upplägget, det narrativa, rösterna, spelmekaniken och speldesignen. Det första spelet pratade vi om i 40 minuter och det andra i ungefär 140 minuter, säger han.
Den som inte känner sig lika hemma i spelvärlden behöver inte vara rädd. Alla är välkomna som medlemmar, även om det ofta hålls nörddiskussioner.
– Det finns något för alla. Du kan spela tills du blir bäst i världen, eller du kan plocka upp en kontroll utan att egentligen veta vad du gör, och ändå få något ut av det. Det är väl det spel handlar om, säger Christoffer Cederholm.
Gå till toppen