Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bolagisering ökar risken för korruption

Sverige räknas som ett av de minst korrumperade länderna i världen. Men mutor förekommer även här. – Det finns mer problem än vi kanske trott, säger Staffan Andersson, universitetslektor vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Enligt Staffan Andersson, redaktör till boken ”Korruption, maktmissbruk och legitimitet”, är det framför allt inom den kommunala förvaltningen som det finns risker för korruption. Flera av de senaste årens mutskandaler har inträffat på lokal nivå, inte sällan inom något kommunalt bolag. Det har handlat om mutbrott, men också andra former av trolöshet och maktmissbruk.
– Bolagiseringen har ofta försvårat insyn och övervakning av den kommunala verksamheten. Det har ökat riskerna för korruption, säger Staffan Andersson.
Sydsvenskan har listat några av de senaste årens mest uppmärksammade händelser:
Motala: Flera politiker lät kommunen betala för privatresor, middagar och shoppingrundor. Kommunens starke man Sölve Conradsson dömdes 1998 till fängelse för trolöshet mot huvudman. Flera andra politiker dömdes till fängelse eller böter för samma brott.
Trelleborgshem: Ledningen för kommunala Trelleborgshem lät sig bjudas på utlandsresor av de två byggbolagen Trebo och NCC, som båda utfört uppdrag åt Trelleborgshem för sammanlagt 45 miljoner kronor. Fem personer dömdes 2004 till dagsböter för mutbrott.
Kristianstadsbyggen: Chefer och tjänstemän lät i början av 2000-talet det kommunala bostadsbolaget betala privata inköp för hundratusentals kronor. Politikerna i bolagets styrelse ordnade spritfester vid utlandsresor. Vd:n fick sparken 2003.
HSB: Ledningen för HSB Skåne gav sig själv förmåner i form av lyxbilar, fallskärmsavtal och höga löner. Dessutom fick anhöriga hyra lägenheter till rabatterat pris. Vd:n och styrelsen tvingades avgå 2008.
Sundsvall: Ett tjugotal anställda på det kommunala mat- och städbolaget Galant blev 2009 bjudna på fester av flera av företagets leverantörer. Chefen för Galant åtalades i somras för mutbrott. Dom har ännu inte avkunnats.
Gå till toppen