Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döda Lundabor kliver ut ur arkivet

Carl Fredrik Hill: ”Ingen förstår mig. Är jag galen?” Ellen Blomkvist: ”Jag förstår att du lider.” Hildur Sandberg: ”Ni bara gnäller. Man måste agera – kvinnlig rösträtt nu!”

LUND. Tre historiska Lundabor som ville förändra världen. Nu tar de klivet ur arkivskåpen och gestaltas på scen i ett projekt som ska väcka elevers nyfikenhet på källorna till vår historia.
De levde i en omvälvande tid kring förra sekelskiftet. De var starkt engagerade inom konst, politik och religion, men stötte också på hårt motstånd.
Nu möts de i projektet ”Satisfaction” som Arkivcentrum Syd skapat tillsammans med Månteatern.
Pjäsen ”En tid – tre liv” bygger på fakta ur arkiven blandat med fiktion. Arkivpedagog Karin Sjöberg på Arkivcentrum Syd hittade idén om ett samarbete mellan arkiv och teater i norska Trondheim. Tillsammans med gode vännen Magnus Nylander från Månteatern diskuterades föreställningen fram.
Av de tre huvudpersonerna är två väl kända: konstnären Carl Fredrik Hill och den kvinnliga läkarstudenten Hildur Sandberg, också kallad Lejoninnan från Lund.
Den tredje, frälsningssoldaten Ellen Blomkvist, är mindre känd, men hon startade Lunds första frälsningskår år 1894.
– Gemensamt för alla tre är att de sökte tillfredsställelse i det de engagerade sig i, vilket gav projektet namnet Satisfaction. Men namnet utgår också från att det handlar om faktion, alltså en blandning av fakta och fiktion, säger Karin Sjöberg.
Man vet inte om de tre personerna någonsin träffades i Lund. Men de kan ha gjort det, vilket gjort arbetet särskilt spännande.
– Man kan undra vad som hade hänt om? En del kan man ju utläsa ur brev men i övrigt får vi försöka föreställa oss vad de tänkte, vad de oroade sig för, säger Eva Wendt, som regisserar.
Själva föreställningen utspelar sig mitt bland arkivskåpen, men också i ett mindre rum med sparsam dekor.
– Lund ska ju profilera sig som de små scenernas stad så detta kan ju ses som en av dem, säger Anders Widell från Månteatern.
Efter föreställningen ska eleverna i en workshop granska det arkivmaterial som finns kring de tre personerna, fundera kring vad som kan vara sant och falskt och hur man kan använda historiskt material för att skriva fiktion.
Region Skåne har gett ekonomiskt bidrag till föreställningen som man hoppas ska ge inspiration till liknande samarbeten i andra delar av landet.
Intresset har varit stort och lärare har vid två tillfällen bjudits in till presentationer av projektet och samtal med författare kring hur man kan använda historiska fakta.
Pjäsen som riktar sig till elever från årskurs åtta till gymnasiet har premiär den 25 oktober och spelas sedan för skolorna till den 17 december.
– Om det också blir offentliga föreställningar vet vi inte ännu. Men ett tillfälle kan ju ges nästa år då Stadsparken firar sitt hundraårsjubileum, säger Anders Widell på Månteatern.
Skolprojektet Satisfaction är ett samarbete mellan Månteatern och Arkivcentrum Syd.
Det tar avstamp i fakta om tre historiska personer som levde i Lund kring förra sekelskiftet. Ur det materialet har man gemensamt arbetat fram föreställningen ”En tid – tre liv”.
Efter att ha sett den ska eleverna i workshopen ”Historiska källor” arbeta med arkivmaterialet.
Gå till toppen