Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Nättips som gör resandet lättare

Nästan allt som har med resor att göra kan ske på nätet.

Bild: Illustation: Ursula Wilby
Jämför pris på resor
Det finns över trettio svenska resebyråer på nätet. Prisvariationen på flygbiljetter är näst intill omöjlig att överskåda. Men hjälp finns att få. De största svenska prisjämförelsesajterna är Destination.se, Flygresor.se och Reseguiden.se, men fler finns.
När det gäller hotell finns utmärkta Hotelscombined.comrese som samlar resebyråerna och bokningssajterna på ett ställe, en nyttig startsida för hotellsökningar.
Reseguidens hotellsök fungerar likartat för den som hellre använder en svensk söktjänst, men möjligheterna att skräddarsy sökresultatet är inte riktigt lika goda.
Vad tycker andra resenärer?
Ta hjälp av tidigare resenärer. En av de stora fördelarna med internet är konsumentmakten. Genom att läsa hotellrecensioner på sajter som Tripadvisor.com, Booking.com, Hotels.se eller Expedia.se får man veta sådant som inte framgår av hotellens egna webbsidor. Men för att få en rättvisande bild av ett ställe krävs att många människor har recenserat det relativt nyligen.
Hur är läget?
Var ligger hotellet? ”Nära stranden” kan betyda allt från tjugo meter till en kilometer. ”Mitt i stadens pulserande hjärta” kan vara ruffiga kvarter som man helst vill undvika. Surfa in på Google Maps eller Bing Maps och leta upp hotellet på kartan, välj gatunivå (street view) om gatubilder finns i karttjänsten. Sedan kan du promenera runt i omgivningarna på skärmen.
Alla bokningar på ett ställe
Pappersbiljetten är historia. Numera får man e-biljetten i ett mejl när man bokat en flygresa. De flesta skriver ut mejlet och stoppar det i väskan, men det finns ett modernare alternativ: Tripit.com. Den som registrerar sig där samlar all reseinformation på samma ställe. Man skapar en profil för varje resa och matar in uppgifter om flyg, hotell och transferbussar eller tåg. Vill man inte göra jobbet själv, skickar man e-biljetten till Tripit som lägger in alla flyguppgifter automatiskt.
Är du en av den dryga miljon svenskar som har en ”smart telefon”, en Ipıhone, Blackberry eller Androidmobil, får du därefter tillgång till all din reseinformation via Tripits applikation i telefonen och är alltid uppdaterad om exempelvis flygförseningar.
Checka in och välj plats
Många flygbolags webbincheckning öppnar 24 timmar före avgång. Vill man ha en så behaglig flygning som möjligt hänger man på låset och väljer sittplats. Väntar man till incheckningen på flygplatsen är de bästa stolarna troligen redan tagna. Men hur ska man veta vilken plats man ska välja? Ibland har man sämre plats för fötterna för att en låda med elektronik är fäst på golvet vid just den stolen och den där platsen längst fram vid väggen, med lite mer benutrymme, kanske ser finemang ut tills man får veta att väggen har fäst­anordningar för en barnsäng.
Även här finns hjälp på nätet: Seatguru.com eller Seatplans.com. Välj flygbolag och flygplanstyp (framgår av e-biljetten) och du ser direkt vilka platser som anses vara bekväma och vilka du ska undvika.
Ta det lugnt i loungen
För den som reser ofta, eller tvingas vänta på ett försenat flyg, är flygplatsloungerna ­oaser med mat, dryck, tidningar och för det mesta gratis internetuppkoppling. Man behöver inte vara guldmedlem hos ett flygbolag för att kunna njuta allt detta.
Priority Pass har 600 lounger på flygplatser världen över. Man betalar mellan 99 och 399 euro per år, beroende på typ av medlemskap. För den som flyger ofta kan ett medlemskap löna sig. Lägg ihop kostnader för fika, mat och internetuppkopplingar på flygplatser under ett års tid och jämför.
Blir det sol?
Oavsett om du reser till strand eller storstad, är resevädret av intresse för hur du ska packa. Sajter som SVT.se/vader och YR.no är givna tips, men slå gärna ett öga på uppstickare som Klart.se eller snygga kart- och väderkombinationen Blirdetsol.se. Ytterligare ett hett vädertips är Weather2travel.com.
Under resan
På webben finns resetipsen som garanterat är mer aktuella än guideboken i din väska. Snabbaste sättet att hitta bra tips är att söka på destinationens namn + guide.
Gå till toppen