Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HSB vinner hustvist – boende överklagar

Hyresgästernas protester hjälpte inte. HSB Malmö får rusta upp hyreshuset på Tessins väg som man vill, enligt ett beslut i hyresnämnden i Malmö. Hyresgästerna tänker överklaga.

– Det är beklämmande, säger Micael Holmgren, en av hyresgästerna.
– Vi hade hoppats att hyresnämnden skulle göra en egen bedömning, och inte bara gå på vad en konsultfirma skrivit.
HSB:s hyreshus på Tessins väg 1 anses vara ett av Malmös finaste. Efter minimalt underhåll under många år behövs det en större upprustning av det klassiska funkishuset, byggt 1938 av byggmästaren Eric Sigfrid Persson.
Frågan är bara hur mycket som måste renoveras.
HSB Malmös ledning tänker sig en omfattande upprustning. Utöver ny el och nya stammar för vatten och avlopp vill HSB rusta upp alla kök, badrum och andra rum.
Hyresgästerna säger nej. De ser upprustningen som en utstuderad plan för att få bort dem, lyxrenovera och sedan höja hyror och vinster rejält.
HSB Malmö satte hårt mot hårt och vann en totalseger i första omgången. Hyresnämnden går helt på företagets linje:
Det är hyresvärden som avgör behovet av underhåll, så länge det inte är oskäligt. En knapphändig plan godtar hyresnämnden eftersom HSB säger sig vilja ha individuella lösningar i varje lägenhet.
Hyresnämnden hittar heller ingen lyxrenovering, utan ser det hela som en upprustning till en ”standard som hyresgäster normalt förväntar sig av en modern lägenhet”. Och utan lyxrenovering bör en hyreshöjning inte ”bli opåkallat hög”.
– Det är viktiga beslut för oss, säger Henrik Krantz, fastighetschef på HSB Malmö.
– Nu kan vi gå vidare och ta hand om huset. Vår plan är att kunna börja upprustningen nästa år. Vi måste först lösa evakueringen av huset och utse en entreprenör, vilket tar viss tid.
Det kan ta ännu längre tid.
Hyresgästerna tänker överklaga.
– Först måste vi se hur vi ska hantera det här, säger Martin Borgeke, hyresgäst och juridiskt ombud åt flera grannar.
– Själv är jag förvånad över att hyresnämnden inte varit intresserad av att få ett annat underlag än det som fastighetsägaren presenterat, till exempel genom en egen besiktning, säger Borgeke.
Grannen Micael Holmgren känner sig utlämnad av hyresnämnden.
– Nu måste vi skaffa bevis på att stammar och annat kan renoveras billigare.
I hyresnämnden framgick det att det kommer att handla om hyreshöjningar på ”upp till 50 procent”. Det innebär att hyrorna i husets finaste etagelägenheter på 158 kvadratmeter skulle stiga från 12 000 till 18 000 kronor i månaden.
Gå till toppen