Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Påkörd cyklist tar strid

Cyklisten Andreas Grass som dömdes för att inte ha använt cykelbanan överklagar. Nu vill han få sitt fall prövat av hovrätten.

Bild: Arkivfoto: Peter Frennesson
– Jag har fått mycket stöd från andra cyklister, säger han.
I slutet på september dömdes han till böter av tingsrätten i Lund som menar att han borde ha använt cykelbanan. Andreas Grass tränar och tävlar i cykling och håller ofta hög fart. Då är det många gånger säkrare med körbanan än cykelbanan, menar han.
– Det kan komma ut gående på cykelbanan och därför måste man hålla ganska låg hastighet för att det ska kännas säkert, säger han.
Det var i oktober förra året som han cyklade på Solvägen och inte använde cykelbanan vid sidan om vägen. En bilist ville köra om och tutade. Andreas Grass gick ut i körbanan för att han ville markera att det var ett dåligt ställe att köra om på.
På södra vägen kolliderade bilen med cykeln. Föraren åtalades för att avsiktligt eller av slarv ha kört på Andreas Grass. Men det fanns inte tillräckliga bevis för det, ansåg tingsrätten som ogillade åtalet mot bilföraren.
Däremot dömdes Andreas Grass för förseelse mot trafikordningen för att inte ha använt cykelbanan. Femhundra kronor i böter blev straffet.
Enligt huvudregeln i trafikförordningen ska cykelbana användas när sådan finns. Undantag kan göras, men det gäller enligt tingsrätten främst när det finns en dubbelriktad cykelbana på vänstra sidan och cyklisten har för avsikt att snart svänga åt höger.
Gå till toppen