Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Inga kvinnor välkomna i 275-årig förening

– Män behöver en plats där de kan tala och diskutera med män, ansåg Hans Blom i debatt om frimurarna.

Historikern Peter Ullgren inledde samtalet med sin forskning om frimureri. Övriga medverkande var Henrik Sandberg, biskop Christina Odenberg och Hans Blom.Bild: Foto: Pontus Tideman
Den misslyckade Uppsalastudenten Axel Wrede-Sparre skickades av den välbärgade släkten till Frankrike för att studera och kom hem som frimurare. 1735 bildade han den första frimurarlogen i Stockholm. Från början var det en sammanslutning av stenhuggare, men i Sverige kom det att bli en orden som vilar på kristen grund och var befolkad av adelsmän. Huvudsyftet med frimurarverksamheten är, enligt historikern Peter Ullgren som skrivit en bok om frimurarna, att ”utveckla jaget” och ”våga utmana sig själv”.
Trots den kristna inriktningen har orden alltid omgetts av elakartade rykten.
– 1750 öppnade det första frimurarebarnhuset som tog hand om föräldralösa barn. Några av dem adopterades medan andra var i så dåligt skick att de dog. Några av de döda barnen obducerades och begravdes sedan. Det gjorde att det spreds rykten som att frimurarna mördade barn, sålde barn och skändade gravar, berättade Peter Ullgren på söndagens seminarium på Kulturen kring frimurarna.
Den hölls med anledning av att i år firar frimurarna sitt 275 årsjubileum. I Lund etablerades en brödraförening först 1866 och en av dess medlemmar, Hans Blom, berättade om vad frimureriet innebär för honom.
– Det inte någon överklassklubb utan en plats för stillhet, där jag kan ladda om, sa Hans Blom och tillade att uppemot 26 amerikanska presidenter varit frimurare.
Samtalsledaren biskop Christina Odenberg gav därefter ordet till Henrik Sandberg som är kritisk till ordensverksamheten, och främst den i länder som USA, Frankrike och Italien. Han hävdar att en del av ordrarna används för att manipulera den allmänna opinionen och för politiska syften.
Han fick mothugg av både Peter Ullgren och Hans Blom. Peter Ullgren menade att det saknas bevis för de konspiratoriska tankegångar som Henrik Sandberg för fram.
– Jag har svårt att se hur en frimurarorden i Pajala skulle kunna styra Sverige, sa Ullgren.
– Vi diskuterar aldrig religion eller politik. Och vi har ingen världsorganisation som samarbetar, sa Hans Blom.
Publiken ställde bland annat frågor kring frimurarnas hemliga ritualer. Hans Blom försvarade dem och pekade på den öppenhet som ändå finns kring ordens medlemmar:
– Vi redovisar alla som är med i orden, med undantag för dem som har skyddad identitet. Det enda som är hemligt är ritualerna och det behöver de vara för att få oss att tänka på dem och bilda oss en egen uppfattning av dem, sa Blom.
Att bara män får ingå i frimurarorden berördes också i debatten.
– Gärna kvinnliga ordrar också, men inte samkönade ordrar. Män behöver en plats där de kan tala och diskutera med män och lämna ut sig själva. Det är min uppfattning, sa Blom.
Gå till toppen