Bil & Trafik

Får jag dra ur dubben?

"Ett dubbdäck är framtaget för att fungera optimalt med dubbar ".

Man läser mycket om hur miljöfarligt det är att köra med dubbdäck när det är barmark på vintern. De river upp en massa asfalt och partiklar som sedan påverkar miljön och människors hälsa.
Jag undrar nu om man får dra ur dubben ur sina dubbdäck?
Är de godkända som vinterdäck då? Om de är det så undrar jag hur egenskaperna påverkas jämfört med ett vanligt vinterdäck?
Sven E

Däcket blir sämre

Debatten om dubbdäck brukar dyka upp inför vintern och idag har kommunerna också rätt att förbjuda dubbdäck på vissa hårt trafikerade gator. Till exempel har kommunen gjort det på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm.
Jag bad Torsten Johansson, en av landets ledande däckexperter, på STRO, Scandinavian Tire & Rim Organization, reda ut om man får dra ur dubb och vad som händer med däcket då.
Så här svarar han:
”Man får dra ur dubben ur dubbade däck och de räknas då som odubbade vinterdäck.
Däckets vinteregenskaper försämras givetvis och då speciellt på is.
Ett dubbdäck är framtaget för att fungera optimalt med dubbar i dubbhålen. Drar man ur dubben påverkas alla däckets egenskaper. Hur mycket sämre de blir är omöjligt att förutse eftersom det beror på däckets hela konstruktion.
Så jag tycker att du ska glömma att dra ur dubben och i stället köpa en uppsättning bra vinterdäck, helst framtagna för nordiska förhållanden.
Lasse Holmström
Gå till toppen