Sverige

Moderater vill lagstifta mot jantelagen

Finn Bengtsson (M) är en av fyra moderata riksdagsledamöter som motionerar för att jantelagen ska omfattas av diskrimineringslagen.

Bild: Pressfoto: Riksdagen
Går det verkligen att lagstifta bort jantelagen?
– Ja, det tror jag. Det här tänkandet är en slags dold diskriminering som vi kan förändra. Många säger att ingen stödjer jantelagen nu för tiden, men jag har hört författare och folk i tv-soffor säga att det är bra att jantelagen håller oss i schack. Så sent som i morse blev jag uppringd av en man som sa "Finn Bengtsson, vem tror du att du är som lägger fram ett sådant här förslag?" Det om något är väl bevis nog.
Hur ska det gå till rent praktiskt?
– Om en person söker en tjänst och får nej på grund av att den som bestämmer inte unnar personen jobbet så ska det gå att överklaga. Om det sedan går att bevisa att det är jantelagen som ligger bakom ska beslutet kunna upphävas.
Men är det i så fall inte snarare avundsjuka som ni vill lagstifta bort?
– Avundsjuka är en av komponenterna. Det här är ett synsätt som har sin ideologiska hemvist på vänstersidan, det är vanligare i socialistiska länder. Man kräver att alla ska få lika oavsett hur man presterar. Dessutom hämmar jantelagen tillväxten – många tappar sugen när de nedvärderas. Jag är en stor vän av den positiva feedback som finns i USA. Den typen av mentalitetsskifte skulle vårt samhälle behöva.
Ska det vara tillåtet att uppmuntra till jantelagstänkande?
– Yttrandefriheten ska finnas kvar. Man kunde ju förfäkta apartheid också en gång i tiden. Men jag tycker att det är hemskt tveksamt om ett sådant beteende ska förekomma i ett civiliserat samhälle. Om lagändringen skulle gå igenom skulle det bli tydligt att de som förespråkar jantelagen inte har följt den mentala förändring som resten av folket och politikerna har gått igenom.
Mer:
>> Läs motionen här.

Jantelagen

Jantelagen formulerades av den dansk-norske författaren Aksel Sandemose i boken "En flykting korsar sitt spår" 1933. I tio punkter listar han oskrivna lagar som bland annat säger att man inte ska anse sig förmer än andra.

Jantelagen på svenska

1. Du skall inte tro att du är något.
2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7. Du skall inte tro att du duger till något.
8. Du skall inte skratta åt oss.
9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Gå till toppen