Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utebad värmer i höst

Ta ett hett bad direkt under hösthimlen.

MALMÖ. Vem har inte suktat efter en badtunna eller jacuzzi? Att en kylig höstkväll få krypa ner i rykande vatten och spana på stjärnorna. Att låta barnen få skvätta runt utan att behöva torka upp efteråt. Men både plånboken och miljösamvetet kan hindra en. Stora kärl kräver mycket material och energi vid tillverkningen och slukar vatten som behöver värmas upp. En badtunna eller jacuzzi är dessutom för tung för att placera på de flesta balkonger eller terrasser.
Hur många badkar som helst hamnar på tippen eller i bästa fall på ställen som Malmö återbyggdepå när badrum renoveras. Genom att bygga in badkaret i lärkträstavar och ge det ett lock får du både en soffa, dynbox till soffans kuddar och ett utebadkar att njuta i. Vattnet kan man antingen dra ut genom väggen i en utkastare som ger både varm- och kallvatten, eller hämta via en slang kopplat till uttag inomhus.
Har du en stor balkong som kan bära vikten av ett badkar och ett okej från fastighetsägaren, löser du avrinningen genom att leda en slang ner i hängrännan. En del terrasser har hängränna runt om, så där kan man bara dra ut proppen och låta det rinna ut. Om du vill ha ett utebadkar på din altan eller i din trädgård får du leda bort vattnet så att fukten inte riskerar att skada huset.
Kolla med ditt VA-verk innan du leder ut vattnet i dagvattensystemet om du tänker använda tvål, badskum, badolja eller schampo. I till exempel stora delar av Malmö leds vattnet från hängrännorna till ett reningsverk. Men i vissa områden går dagvattnet direkt ut i våra vattendrag, där våra hygienprodukter inte hör hemma.
Utebadet på bilden är byggt av lärkträstavar och har ett aluminiumlock. Locket behövs om du även vill använda badkaret till förvaring. Om du ställer det mot en vägg behöver du bara bygga tre fronter, i en hörna två.
En enklare, billigare och än mer miljövänlig variant är att skippa locket och därmed två av de tre funktionerna för att i stället bara bygga en ramkonstruktion runt karet. Men då får man finna sig i att rensa bort löv och annat skräp inför varje bad.
Utebadet fungerar lika bra varma sommardagar med svalt vatten som en snöig vinternatt. Omgiven av ljuslyktor, kanske med någon du tycker om mittemot, blir det en spa-upplevelse på hemmaplan.

Så gör du ditt ”hemma-spa”

Såga ribbor, 28 x 28 mm, i lärkträ eller be att få dem uppsågade på byggvaruhuset. Ett tips är att köpa färdig trall och klyva den, så behöver man bara såga en sida.
De synliga hörnorna ska giras i 45 graders vinkel.
Såga till en stolpe, 50 x 28 mm, till varje ytterkant, plus en stolpe till mitten på långsidan. Anpassa höjden efter badkaret.
Om du vill ha en tät konstruktion så beställ ett lock i aluminium av en plåtslagare med en kant på 30 mm.
Klä locket med ribbor, 10 x 28 mm. Limma och skruva dem från insidan. Bygg en ram, fyll den med ribbor och fäst en ribba längs med kanten. Om du inte har ett aluminiumlock behöver du förstärka med tvärribbor om du vill att konstruktionen ska fungera som en soffa.
Limma och skruva fast ribborna runt badkaret.
Olja träet.
Gå till toppen