Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Släktfejd bakom skottlossning

Kvällens beskjutning i Malmö
kopplas till den gamla "släktfejden"

Inga personer skadades.
– Två personer har varit på besök på Östra Farmvägen. Någon meter från att de är framme vid bilen startar en parkerad bil och någon börjar skjuta på dem, förmodligen med automatvapen, säger Mats Attin, inre befäl på polisen.
Bilen körde upp mot männen och det sköts hela tiden mot dem, samtidigt som de svängde runt bort mot Sallerupsvägen.
– Det är ett under att de klarade sig, de sa själva att de hade gud på sin sida ikväll och det får man hålla med om, säger Mats Attin.
Männen lyckades slänga sig ner på marken och klarade sig oskadda. Polisen har funnit ett 15-tal patronhylsor på platsen, vilket tyder på ett vapen med stort magasin, förmodligen ett automatvapen. Flera bilar som stått parkerade på gatan har beskjutits och skadats.
Larmet kom till polisen strax innan 20.00, sedan flera personer hört av sig efter att de hört skott från gatan. När polisen kom till platsen möttes de av de beskjutna männen.
De beskjutna männen är i 25- respektive 40-årsåldern och Mats Attin bekräftar att det rör sig om släktfejden.
– Det rör sig om en släktfejd, ja, som har varit lugn ett tag men uppenbarligen inte gör det nu, säger Mats Attin.
Det ska, tidigare under måndagen, ha uppstått ett bråk på sjukhuset i Malmö, vilket enligt polisen har föranlett skottlossningen. De beskjutna männen kände igen de tre män som fanns i bilen som besköt dem och kunde namnge dem. En av männen påträffades under kvällen i centrala Malmö och är nu anhållen. De övriga två är anhållna i sin frånvaro.
Under kvällen har polisen gjort flera tillslag på olika adresser i Malmö för att leta efter de övriga två männen och andra personer som kan lämna uppgifter.
Våldsamheterna mellan falangerna inom släkten ska ha upphört 2007. Men läget har varit spänt under hela tiden sedan dess, enligt uppgifter till Sydsvenskan.
Sent på måndagskvällen nådde Sydsvenskan en person inom den beskjutna falangen.
Vad händer nu - är fejden igång igen?
– Som det ser ut - ja.

Släktstriden började i mars 2006

• De två släktgrenarna är släkt på långt håll.
• Under flera år har de varit osams, men i mars 2006 utbröt våldsamheter.
• Efter bråk och en sammandrabbning på Claesgatan sköts en 30-årig man några dagar senare vid Möllevångstorget.
• En tillfällig fred slöts under sommaren, men i oktober 2006 blossade striden upp igen med skottlossning vid Triangeln.

Oklart varför släkten bråkar

Orsaken till släktfejden är något oklar – både för polisen och enligt vad de inblandade har berättat för Sydsvenskan. Gren B beskyller gren A för maffiaverksamhet mot andra släktingars butiker. Enligt gren A är det istället oönskade giftermål mellan grenarna som ligger bakom osämjan.
Gå till toppen